Hírek

2013.01.17. 15:31

Megegyeztek: továbbra is lesz orvosi ügyelet

Enying - Lajoskomárom, Mezőkomárom, Szabadhídvég és Dég is vállalja, hogy beszáll az enyingi központú orvosi ügyelet működtetésébe. A kapcsolat azonban nem felhőtlen, Dég továbbra is más megoldást keres.

Házi Péter

Mint arról beszámoltunk, január 1-jével a korábban kistérségi alapon működő orvosi ügyelet megszűnt, ám Lajoskomárom, Mezőkomárom, Szabadhídvég és Dég sem vállalta, hogy az Enying által létrehozott ügyelethez csatlakozzon. Így a települések lakói ellátatlanok maradtak volna, ezért január 3-án a települések polgármesterei leültek és az a döntés született, január 16-áig kell véglegesen eldönteniük, maradnak-e Enyingnél, vagy más megoldást keresnek.

- A szerdai találkozón végül mind a négy település polgármestere vállalta, hogy csatlakoznak a mi orvosi ügyeletünkhöz, erről péntekig kell testületi döntést hozniuk. Az OEP finanszírozáson felül minden településének hozzá kell járulnia az ügyelet működéséhez, ám ezt az összeget a korábbi 130 forintról sikerült lakosonként havi 115 forintra csökkenteni -  számolt be a döntésről megkeresésünkre Pődör Gyula enyingi polgármester, aki reményét fejezte ki, hogy ezzel a kedélyek is megnyugszanak, hiszen a térség mind a 13 ezer lakójának biztos az ellátása. Kiemelte, a térség lakóit arra kérik, csak valóban indokolt esetben forduljanak az ügyelethez, ugyanis a statisztikák szerint tavaly alig néhány százalék volt azoknak az eseteknek az aránya, amikor valóban szükséges volt az ügyeletes orvos munkája.

- Rossz szájízzel, kényszerhelyzetben hoztuk meg a döntést. Korábban arról volt szó, társulási formában működtetjük majd az ügyeletet, ehhez képest Enying azzal állt elő tavaly év végén, hogy  nem társulásban, hanem feladatellátási szerződés megkötésével oldanák meg az ügyeletet - kommentálta a döntést Gárdonyi Sándorné dégi polgármester, aki hozzáfűzte, mindezek, illetve a magas ár miatt Dég továbbra is más megoldást keres, lehetőségként felmerült, hogy Simontornyával társulnának. Nincs messzebb Enyingnél és viszonylag jó a közlekedés is.

(Fotó: Lovász Lilla)

- Az ésszerűség azt kívánta, hogy Enyinghez társuljunk, ám ha a négy közül csak egy település is kilép, borul a számtan, a maradók számára megnő a fizetendő díj, ami egy kistelepülés számára gondot jelenthet  - fejtette ki véleményét a Pap László, Szabadhídvég polgármestere.

Köő Péter mezőkomáromi polgármester szerint a józan ész kerekedett felül, Enying is pozitívan állt a tárgyalásokhoz: - Az OEP-es támogatáson felül fizetendő lakosonkénti 115 forint nem olyan rossz, emlékszem rá, amikor 240 forinttal kellett hozzájárulnunk az ellátáshoz - tette hozzá Mezőkomárom polgármestere.

- A legnagyobb gond, hogy máshol, ahol jóval több embert lát el az ügyelet, az állami finanszírozás elég, nálunk viszont a kevés lakos miatt ez nem járható út. Enyingen nincs ügyeletes gyógyszertár, így ha valaki Enyingre megy orvoshoz munkaidőn túl, a gyógyszerért vagy Siófokra vagy Fehérvárra kell elmennie. Ezért is igyekeztünk volna máshová társulni, de nem fogadtak minket, így ez kényszerhelyzet - mondta Pirtyák Zsolt lajoskomáromi polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!