Hírek

2016.01.23. 12:15

Meghökkentő jelmezek, melyekre a gyerekek vágynak - körkép, különös szülői jelenséggel

A modernkori hősök, mint Darth Veder, a Pókember vagy Elza hercegnő és Leila, hamarosan megjelennek a farsangi mulatságokon. De vannak azért meghökkentő vágyálmok is: van, aki kompresszor, más pedig mustár akar lenni A gyermeki fantáziának csak a szülők szabhatnak határt - vagy jelmezt.

S. Töttő Rita

Az antik görög és a középkori magyar szokásokig visszanyúló farsangi mulatság nem véletlenül tartja magát a mai napig olyan szilárdan: a tavaszvárás, „alakoskodás” és a hatalmas buli mindig is alapvető eleme volt ennek az időszaknak. Szólhatott akár a húsvét előtti nagyböjtöt megelőző nagy dínom-dánomról, akár a pogányság télűző mulatságáról - amely miatt egyébként évszázadokig ördögtől valónak gondolták a farsangi nagy mulatozásokat. A lényeg azonban, hogy egy kis örömöt és fényt hozzon a tél közepén is a mindennapokba. Anyukák és gyerekek már most lázasan készülődnek a farsangi mulatságokra, akárcsak több száz éve: a tizenötödik században már olasz maskarákat, ördög- és egyéb álarcokat viseltek a népek a királyi udvarban, falun pedig zsáneralakokat személyesítettek meg. Sokan bújtak menyasszonyi vagy vőlegény ruhába, öltöztek koldusnak, cigánynak, betyárnak vagy borbélynak is – áll a Tátrai Zsuzsanna, Karácsony Molnár Erika: Jeles napok, ünnepi szokások című könyvében. Mondhatni, ma is zsáneralakok bőrébe bújnak szívesen az emberek, bár a megszemélyesíteni kívánt hősök évről-évre változnak: idén a Csillagok háborúja Darth Vedere és Leilája a legnépszerűbb.

A 4 éves Hermann Kiara Míra a Jégvarázs című mesefilmből ismert Elzának öltözik farsangon, ebben anyukája, Pálmai Tímea partnere: a lányos, hercegnős ruhácskát már kiválasztották

- A Star wars szereplőkön túl a mignonok számítanak menőnek most a fiúk körében. A lányoknál pedig elmaradhatatlan a Jégvarázs című meséből Elza – árulja el Boros Beáta, székesfehérvári jelmezkölcsönző, akinél természetesen a klasszikus farsangi kellékek is megtalálhatóak. – Az ovisoknál még mindig menő a pókember, a pisztolyos cowboy, a lányoknál a hercegnős öltözékek. A nagyobb lányok pedig lázasan keresik a tütüs, csajos ruhákat – tudjuk meg. Érdekes jelenség is felütötte fejét mostanában a nagy „csináld-magad” mozgalmak hatására: - Sok tanárnő javasolja, hogy otthon készítsenek jelmezeket maguknak a gyerekek. Ezért bizony egyre több szülőtől halljuk, hogy ez mind szép és jó, de a gyereknek nincs ideje vagy éppen tehetsége hozzá, így hát jönnek s keresik azokat a jelmezeket, amelyek olyanok, mintha otthon készültek volna... – meséli Beáta. Az áruházak, boltok polcai roskadoznak a jelmezektől és kiegészítőktől, amelyeknek ára, akárcsak a kölcsönzésé, 1500 és 5000 forint között ingadozik. Persze vásárolni drágábban is lehet, a kérdés csak az, vajon megéri-e, hiszen a következő évben már egészen biztosan más lesz a gyermek kívánsága.

Az új mesék és filmek megjelenésével farsangkor az aktuális hősök is feltűnnek a bálokon: Beáta szerint a korábbi években a Toy story, a Verdák, az Angry birds és a vonatos mesék szereplői kerültek előtérbe, de vannak persze örök kedvencek is, úgy mint Minnie és Mickey egér, a cuki szőrös állatok, a katicabogár, a tündér és a lepke.

Vannak azonban fura kívánságok – tudjuk meg Beátától: van, aki valamilyen különös és azért tegyük hozzá: tényleg vicces oknál fogva hot dog, ketchup vagy éppen mustár szeretne lenni, de volt olyan is, aki kompresszor jelmezt keresett. - A gyerekek nyilván próbálnak elrugaszkodni a valóságtól, a szülők azok, akik kordában tarthatják ezeket a fantáziákat – mondja nevetve a jelmezkölcsönzős. Beszélgetésünk idején két kislány is lázasan próbálta a megfelelő jelmezt: a 6 éves Gazsó Amina Panna és a 4 éves Hermann Kiara Míra is mi más, mint a mai hősnők ruhájába bújna legszívesebben. Ám míg a kisebbnek ez sikerült is, hiszen volt rávaló Elza ruha méret, addig Amina méretében már elfogyott a Csillagok háborújában szereplő Leila és Padmin jelmeze. De az okos kislány nem bánta a dolgot: - Kleopátra leszek! – jelentette ki és vizsgálta magát örömmel a tükörben, amikor felvette a fekete hajas, elegáns ruhát.

A 3 éves Szőke Kamilla rocker lesz : ez nem meglepő, apukája, Szőke Gábor, a fehérvári Joystix zenekar frontembere számára a példa Fotó: Koppán Viktor

Persze nem minden jelmezhez kell külső segítséget igénybe venni. Az a kislány vagy kisfiú például, aki rocker szeretne lenni, egy vagány bőrdzsekivel, hajpánttal és farmerrel könnyedén glam’rock kölyökké válhat. De vannak, akik örömmel készítik a gyerekkel együtt a különlegesebb jelmezeket is. A Székesfehérvár melletti kis településen élő Zsuzsanna is így van ezzel, aki több remek darabot készített már gyermekének.

-  A farsang egy óvodás vagy kisiskolás életében egy ünnep, amire ugyanúgy készül, mint más fontos eseményre. Szinte minden jelmez kapható készen is, de nagyobb az élmény, ha a család készíti el. Szerintem a házi jelmezkészítésnek nem az a lényege, hogy nem tudod megvenni a bolti jelmezt. Hanem hogy a gyermekkel együtt ötletelsz, aztán esténként alakítgatjátok, az ő elképzeléseit is beleépítve. Ő pedig büszkébben viseli, mint akármilyen drága maskarát, mert az Ő anyukája, nagymamája készítette neki. Mert ilyen csak Neki van. Lehet, hogy nem tökéletes a varrás, a ragasztás, de a család keze-nyomát dicséri. És izgalmas feladat is, mert jó látni, ahogy régi ruhák, eszközök hogyan alakulnak át – magyarázza az anyuka, aki szerint ma már az interneten mindenre találunk mintát, így – teszi hozzá -, az sem lehet, kifogás, hogy nincs ötletünk. Csak egy kis időt és energiát kell rászánni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!