Hírek

2015.05.31. 18:41

Megígértem, jövőre is elmegyünk - Felejthetetlen gyereknap Székesfehérváron

Székesfehérvár – A gyerekek nagyon jól érezték magukat. Igaz, a szervezők is igencsak kitettek magukért!

B. Kiss László

A gyerekek, azok közül is inkább az apróbbak vették birtokba két napra a megyeszékhely Fő utcáját és a Városház teret. Szombaton és vasárnap rendezték meg ugyanis a Hetedhét játékfesztivált. Manapság azt, amikor felállítanak egy bográcsot, és tucatnyian együtt söröznek, már előszeretettel titulálják fesztiválnak. Ilymódon az elnevezés jócskán leértékelődött. a fehérvári két nap azonban visszaadta a rangját a fogalomnak és megmutatta: gyerekeknek is lehet igen nagyszabású rendezvényt szervezni. Igaz, rengeteg ötlet kell hozzá (itt még nem áll készen annyi panel, mint más esetekben), meg óriási aparátus. Olyan fáradhatatlan, irigylésre méltóan türelmes emberek, akik ezredszer is mosolyogva hajolnak le a kisemberhez, és mondják el ugyanazt a néhány mondatot.

Igen  népszerűnek bizonyult a fesztivál ifjú látogatói között a Fő utcán felállított mászóvár is. Fotó: Molnár Artúr

Hosszan lehetnek mesélni a Hetedhét játékfesztiválról, ahol tömérdek feladat, látnivaló, móka és játék várta a gyerekeket. De ehelyett legyen elég annyi, hogy a tudósító kilenc éves kislányával vasárnap délelőtt vetette bele a fesztivál forgatagába. Több mint két órát töltöttünk el ott, de a Vitéz János bábelőadásra például csak egy pillantást vetettünk, és ezen idő alatt mindössze három pecsétet sikerült csak beszerezni a kislányomnak a próbatételek, tematikus feladatok megoldásával az úgynevezett vándorláskönyvébe. Merthogy nem csak a szórakoztatás volt a célja a fesztiválnak, hanem nagyon helyesen a tanítás, a gyerekek okítása is.

A régi városi meg falusi életről szerezhettek játékos formában ismereteket, s a feladatok révén becsalták őket a Játékmúzeumba, illetve a múzeum Országzászló téri épületének néprajzi kiállítására is. Ezek aztán nem csak a kicsiknek bizonyultak fölfedezésre érdemes újdonságnak, de a szülők számára is. Szóval négy pecsétet még meg kellett volna szereznie a gyermeknek, de az apját várta a munka. Nem mutatta ki, de láttam rajta: elszontyolodott. Mivel vigasztalhattam volna, ha nem azzal: feltétlenül eljövünk jövőre is, és akkor majd beszerezzük azokat a stempliket...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!