Hírek

2016.04.18. 14:11

Megint a jó lakók fizetik meg a rosszak tartozását?

Székesfehérvár - Nem előnyére változott a társasházi törvény januártól: eddig, ha valaki három havi közös költséget nem fizetett be, simán jelzálogjogot kérhetett a társasház. Mostantól külön jogi eljárást is kell indítania a háznak ahhoz, hogy a jelzálogjog bejegyezhető legyen.

Házi Péter

A Lakásbérlők és Lakástulajdonosok Érdekvédelmi Egyesületének legutóbbi fórumán Oláh Csaba ügyvéd beszélt a közös költség behajtásának nehézségeiről. Eddig, egészen 2015 végéig a ház szervezeti és működési szabályzata illetve az alapító okirat lehetővé tette bizonyos összegű tartozás fölött a jelzálogjog bejegyzést. Mostantól viszont nem elég a hátralék önmagában, jogi eljárást kell indítani, s csak jogerős bírósági ítélet, megnyert per után lehet jelzálogjogot bejegyezni. Ez persze nem biztos, hogy növeli az adós fizetési hajlandóságát, ráadásul a jelzálogjog bejegyzés 12 ezer 600 forintos költsége, majd annak esetleges törlése is a társasházat terheli.

Mindezek okán Oláh Csaba azt javasolja, hogy százezer forintos tartozás fölött a társasház küldjön ügyvédi felszólítást és tájékoztatást a nemfizetés jogi következményeiről, de úgy, hogy egyúttal a részletfizetés lehetőségét is ajánlja fel a renitens vagy esetleg csak fizetési nehézséggel küzdő lakónak. Egymillió forintig fizetési meghagyást lehet benyújtani a közjegyzőnél, aki felszólítja az adóst, fizessen.  Ha a tartozó át sem veszi a felszólítást, a meghagyás jogerőre emelkedik  és  végrehajtható bírósági határozatnak minősül. Ha a tartozó mégis ellentmond, akkor jön a per.  Egymillió forint fölött egyébként is  csak a peres megoldás jöhet szóba,  érdemes a végrehajtási jogot bejegyeztetni, hiszen az ezt követő árverésen esély van a tartozás megtérülésére. (Ha banki hitel is van a lakáson, akkor sajnos már nehezebb az ügy.)

Az ügyvéd szerint sokat segíthet, ha a közös képviselőnek, társasháznak sikerül legalább a tartozás tényét elismertetnie a nemfizetővel, ennek megléte esetén ugyanis egy esetleges perben  már nem állhat elő azzal a  lakó, hogy nem ismeri el a tartozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!