Hírek

2016.05.04. 13:19

Mégis leölhetik Hannibált?

Székesfehérvár - Nagy port vert fel és több száz internetes hozzászólást vont magával Hannibál ügye. A staffordshire kutya februárban halálra mart egy asszonyt Nádasdladányban, ezután az Országos Állatvédőrség vette magához. Közben azonban folyamatosan zajlott a kutya ügyében indult hatósági eljárás is.

Kocsis Noémi

A kutyát márciusban vitte el az Országos Állatvédőrség vezetője, Tornóczky Anita a halálos kutyamarást követő hatósági karanténból, az Aska Alapítvány fehérvári kutyamenhelyéről.  A volt tévés állatmentő akkor úgy reagált, Hannibálnak, akiről a halálesetben lelkileg összetört gazdája lemondott,  kapnia kell még egy esélyt. Megkezdődött a kutya rehabilitációja, más állatokhoz szoktatással, foglalkozásokkal, egészségügyi feljavítással, hogy a kiképzést követően egy végleges gazdához helyezhessék el Hannibált.

A haláleset ügyében indult hatósági eljárást azonban mindez nem módosította, így április 29-én a megyei kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatala az alábbi tartalmú határozatot hozta: "Elrendelem az Országos Állatvédőrség Alapítvány tulajdonát képező, Hannibál nevű, XXXX-chipszámú ebének a határozat kézhezvételétől számított 48 órán belüli hatósági leölését."

A hivatal egyben kötelezi a jelenlegi tulajdonos Állatvédőrséget, hogy az állatot a leölés végrehajtásához szállítsa az Alphavet Állatgyógyászati Kft. gyepmesteri telepére, Székesfehérvárra. Ha a szervezet nem tesz eleget a felszólításnak (amely ellen, mint írják, fellebbezésnek helye nincs), akár 150 millió forintos élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot is kaphat.

Az Állatvédőrség közösségi oldalán szerdán kora délután az alábbi reakció jelent meg: "A mai napon (2016.05.04.) kaptunk egy határozatot a Fejér Megyei Kormányhivataltól miszerint Hannibált 48 órán belül vissza kellene szállítsuk az Alphavet gyeptelepére ahol végre kell hajtani az állat hatósági leölését!!! A határozat fellebbezésre való tekintet nélkül azonnal végrehajtandó! Döbbenten állunk a történések elől, hiszen a kutya ügye még nincs lezárva, a nyomati szakaszt júniusig meghosszabbították, Ráadásul úgy hozták meg ezt a határozatot, hogy Hannibált NEM vizsgálta meg viselkedés szakértő, akinek a véleménye döntő lehet egy ilyen halálos ítélet meghozatalában. Felháborítónak tartjuk, hogy egy rehabilitálás alatt álló, semmi agressziót nem mutató állatot ilyen körülmények között akarnak elpusztítani, minden megalapozott indok nélkül! Nem adjuk fel, minden lehetséges törvényes módon küzdeni fogunk az életéért!!!"

Tornóczky Anita megkeresésünkre az alábbi választ adta: hozzá ugyan még nem jutott el a hivatalos irat, de a kutyát nem adják vissza, ha kell, akár bíróságon is megtámadják a határozatot.

Az ügyről a fejlemények tükrében ismét írunk majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!