Hírek

2016.06.27. 11:09

Megjárták a poklot a volt drogfüggők

Régen a kábítószerek rabjai voltak, ma már ők segítenek azokon a drogfüggőkön, akik józanná szeretnének válni.

Laci Patrícia

Az Egészségdokk Drogambulancián olyan embereket is alkalmaznak, akik pár évvel ezelőtt szintén rendszeres drogfogyasztók voltak. Valaki önkéntesként, más pedig teljes állásban tevékenykedik ott.

Bozóki Vilmos munkaköre abból áll, hogy fogadja a klienseket, kicsit elbeszélget velük, illetve a ház körüli teendőket is ő végzi. A 25 éves fiatalember 12 évesen próbálta ki először a tudatmódosító szereket.

– Azt tudni kell, hogy összesen három fázisa van az anyagozásnak: a „buli van", a „baj van" és a „végem van" fázis. Nekem 11 év kellett ahhoz, hogy beteljen a pohár. Az évek alatt elvesztettem mindent, még a családomat is. A legvégén már hajléktalanná váltam. Nem vettem magam emberszámba. A fennmaradásért pedig loptam, csaltam és hazudtam – avat bele a múltjába Vilmos, aki végül 23 évesen ment el rehabra:

– Érdekes volt az én esetem, mert úgy kértem először segítséget, hogy nem akartam leállni a droggal teljesen. Úgy gondoltam: Oké, bejövök a rehabra, felszedek pár kilót, s csinálok mindent tovább, ahogy régen. Ám amikor megkaptam a megfelelő segítséget, akkor döbbentem rá, hogy jobban megéri józannak maradni.

Bozóki Vilmos és Fülöp Frigyes megjárták a poklot, de sikeresen talpra tudtak állni. A fiatalemberek jelenleg is a székesfehérvári Egészségdokk Drogambulancián dolgoznak. Fotó: Koppán Viktor

Vilmos szerint sokkal többet ér, amikor a függők az orvosok és pszichológusok helyett a volt droghasználókkal konzultálhatnak. Az azonosulás így sokkal egyszerűbb, emellett a most már józan tanácsadók hitelesebbek is a segítségre szorulók szemében. Hasonlóképpen gondolja ezt Fülöp Frigyes is, aki terápiás munkatársként dolgozik a drogambulancián. Egyéni konzultációkat, drogprevenciókat, iskolai előadásokat tart, emellett azon támogatott lakásokkal kapcsolatos ügyeket intézi, amelyekben már a szerről leszokott személyek laknak. Sőt, anno még a drogambulancia kicsinosításában is óriási szerepet vállalt. Frigyes 13 éves korában próbálta ki először a speed-et. A volt függőt érdekelte anno a kábítószerek világa, emellett a szülei sokat dolgoztak.

– Jött egy törés az életemben. A baráti társaságomból három srác megölt egy embert. Természetesen emiatt engem is bevittek a rendőrségre, de hamar kiderült, hogy semmi közöm az ügyhöz. Miután kikerültem a rendőrőrsről, még inkább súlyosbodni kezdett a helyzet. Heroinfüggő lettem. Egy ideig tudtam titkolni otthon, de rendőrségi ügy lett belőle, így a szüleim is megtudták. Eleinte anyukámék próbáltak segíteni nekem, de nem jártak sikerrel. Egy népszerű doktor azt tanácsolta nekik, hogy dobjanak ki otthonról, így majd megbánom a bűneimet, hát nem így lett. Felköltöztem Budapestre egy díleremhez, s 15 évig drogoztam.

Frigyes több alkalommal is bajba került, bűnözött, három évet töltött börtönben, a legvégén pedig ő belőle is hajléktalan lett. A függőségének utolsó 3-4 évében már próbált tudatosan leállni a szerekről. Több rehabilitációs központban is járt, de voltak olyan egészségügyi intézmények, ahol elzavarták, mert heroinista volt.

– Sok negatívum ért, például a függőségem vége felé beletörtem a jobb kezembe a fecskendőt. Majdnem le kellett vágni a karomat, ezért öt vagy hat alkalommal műtöttek meg. Miután tiszta lettem, üldöztek a régi bűnügyeim, az egészségi állapotom is megromlott, leálltak a veséim, bevérzett a gyomrom. Egy nagyobb tartozásomat a mai napig fizetem. Hiába 15 év drogozást nem lehet csak úgy semmissé tenni – meséli Frigyes, aki most már jól van.

A drogfüggőség egy komplex dolog

Balcsik-Tamás Zsolt, az Egészségdokk Közhasznú Alapítvány elnöke szerint a szenvedélybetegség egy olyan komplex problémacsomag, amely érinti a függő teljes egzisztenciáját, azaz az anyagiakon kívül az egészséget, a pszichológiai állapotot és a szociális kapcsolatokat. Akkor lehet igazán segíteni a betegeken, ha a problémacsomag minden részére jut egy szakértő. Az orvosok, pszichológusok, jogi tanácsadók, s szociális munkások mellett korábbi függők is tudnak hatni a kliensekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!