Hírek

2016.07.27. 16:00

Megkezdődött a fertőzött területek levegőből történő földerítése

Székesfehérvár - Mostantól rendőrségi helikoptereket is bevetnek a parlagfűvel fertőzött területek földerítésére.

B. Kiss László

Stílusosan a börgöndi repülőtéren tartották meg kedd délelőtt azt a sajtótájékoztatót, ahol - háttérben a felszállásra kész rendőrségi helikopterrel - bejelentették: mostantól megkezdik a parlagfűvel erősen fertőzött területek légi úton történő felderítését is.

A rendőrségi helikopterek által a rosszul belátható, vagy csak nehezen megközelíthető helyek is ellenőrizhetők - mondta el Szalkai Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető helyettese, aki hangsúlyozta: bár a parlagfűvel fertőzött területek tulajdonosaira vagy használóira 15 ezertől ötmillió forintig terjedő bírság szabható ki, az elsődleges cél nem a szankcionálás. Sokkal fontosabb ennél a szemléletformálás, melyre Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnökhelyettese több példát is mondott.

Szavai szerint az általános iskolások körében nagy népszerűségnek örvend az az ingyenes kis kiadvány, amely a parlagfűallergiás puli (!) történetén keresztül mutatja be, hogy miként fog össze a közösség a parlagfű kiirtására. A parlagfű, amely nem csak közegészségügyi problémát okoz, de a mezőgazdaságnak közvetlenül is gondot jelent gyomnövény lévén, a nemzeti alaptervbe is belekerült: osztályfőnöki óra keretében ismerkednek vele a diákok.

A parlagfűvel kapcsolatos feladatokat tevőlegesen a kormányhivatalok végzik, a kormányhivatal munkatársa ül a légi felderítést végző rendőrségi helikopterben is - tudtuk meg Sziebert Gergelytől, a Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszer-biztonsági és Földművelésügyi Főosztálya vezetőjétől a sajtótájékoztatón. A megyében egyébként jobb a helyzet, mint országosan, tavaly Fejérben például harmadára csökkent a parlagfűvel fertőzött területek aránya a tavalyelőttihez képest. Persze - tette hozzá a főosztályvezető - annak, aki allergiás a parlagfűre, egy tő is sok belőle.

Persze nem csak a levegőből, hanem a földről is ellenőrzik a fertőzött területeket, s természetesen nem csak a kül-, hanem a belterületen is irtani kell az allergiát okozó gyomnövényt. A belterület esetében egyébként a jegyző jelenti az ügyben eljáró hatóságot.

A parlagfú az 1920-as években került Amerikából Európába, mégpedig úgy, hogy otthon hagyta természetes ellenségeit. Ezért gyorsan terjeszkedik, a kontinentális éghajlat pedig igen kedvező a számára. Ami visszavetné, az egy nagyon aszályos nyár lenne, ami azonban a haszonnövényeknek sem kedvezne. A parlagfű miatt tavalyelőtt egyébként országosan 130 millió forint, a múlt esztendőben pedig mintegy 80 millió forint bírságot szabtak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!