Hírek

2015.04.28. 11:21

Megmentik a Sóstó természetvédelmi területet

Székesfehérvár – Új városrehabilitációs program indul a kormány támogatásával a megyeszékhelyen – ezt sajtótájékoztatón jelentették be kedden a Hiemer-házban.

Gábor Gina

A legutóbbi kormányülésen döntés született arról, hogy megkezdődhet a Sóstó természetvédelmi terület és a Vidámparki Csónakázó-tó rehabilitációs programja, 3 milliárd 850 millió forintos állami támogatással. A Sóstón az Eszaki-tó mederkotrása valamint vízutánpótlásának biztosítása mellett megszépül az egész környék, utak épülnek, parkolókat hoznak létre. Ezzel párhuzamosan a másik, közkedvelt, pihenést szolgáló terület, a Csónakázó-tó is újra alkalmas lesz majd csónakázásra. Ezt kedden a Hiemer-házban jelentette be Vargha Tamás államtitkár, Fehérvár országgyűlési képviselője, Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester. Azt is elmondták, hogy a Sóstó természetvédelmi területre biztosított forráson felül 2 milliárd forint támogatást kap a stadionrekonstrukciós program is, a létesítmény felszereltségét és a szurkolók jobb kiszolgálását elősegítő fejlesztésekre.

A most született kormánydöntés 5,8 milliárd forinttal támogatja Fehérvár terveit egy komplex városrész-rehabilitációs program megvalósításában: az összeget az önkormányzatnak nem kell kiegészítenie. A pénzből 3,8 milliárd forintot fordíthatnak a Sóstó megmentésére valamint a Csónakázó-tó újjávarázsolására. A Sóstón található egyedülálló természeti terület Fehérvár „zöld szíve", amely egykor kedvelt kirándulóhely volt, ám a terület hanyatlásnak indult: nagy szükség van a megmentésére – hangzott el a tájékoztatón. A természetvédelmi terület 218 hektáron helyezkedik el, a 320 ezer négyzetméteres Északi-tavat, és a 16 négyzetméteres Déli-tavat valamint a Homokbányát foglalja magában. A terület rehabilitációját évek óta tervezi a város de eddig nem volt rá pénz.

Az elmúlt évtizedekben a tó vízfelülete fokozatosan csökkent. Cser-Palkovics András polgármester elmondta: a Sóstón a mederkotrás és a vízpótlás biztosítása a legfontosabb. Ehhez az Északi-tó medréből 115 ezer köbméternyi iszapot kell kikotorni, a Basa-árok folyásirányának megfordításával pedig tisztított szennyvíz biztosítja majd a tó vízutánpótlását. A természetvédelmi területen felújítják a közösségi célokat szolgáló Zöld tanyát, az Északi-tó déli részén található Erdei iskola-szigetet bővítik. Itt nyílna lehetőség Berkényi Tamás állatorvos régi álmának megvalósítására, a Vadmadárkórház és további madárröpdék kialakítására. A terület Sárkeresztúri út felöli bejáratánál megújul a játszótér és közösségi épület is, a Sóstói Stadion déli oldalán szabadidőparkot alakítanak ki.

A tájékoztatón az is elhangzott: minden kiszolgáló funkció a stadion területén és nem a Sóstó természetvédelmi területen valósul meg. A környék infrastruktúrája is fejlődik: utakat, járdákat parkolókat alakítanak ki. A Sóstó rehabilitációjára az önkormányzat évek óta készül, már a tervezőt is kiválasztották, ezért úgy gondolják, a munkálatok 2017-ig elkészülnek.

A Csónakázó-tó és környékének felújítása lehetővé teszi, hogy ismét csónakázni lehessen a tavon: ehhez mederkotrásra és a partfalépítésre van szükség. Felújítják a sétányokat és csónakház is épül.

Ami pedig a Sóstói Stadiont illeti, a kormánytámogatásból főként a stadion felszereltségét és a szurkolók kiszolgálásának minőségét javítják majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!