Megmutatták, milyen a sárközi lakodalmas

2017. augusztus 12., 18:55 szerző: Bokros Judit fotós: Koppán Viktor
komment
Székesfehérvár - Pörögtek a szoknyák, szállt az ének, fogyott az ital a sárközi lakodalmasban - rendhagyó módon a belváros közepén, a Népművészeti fesztivál részeként.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A pénteken kezdődött Királyi Napok programsorozatán belül újdonság a Népművészeti fesztivál, amely szombaton és vasárnap zajlik a fehérvári belvárosban. 

Az érdeklődők számos érdekességet láthatnak, hallhatnak: a faluvégi mosodában például vasárnap megmutatják, hogyan mostak a régi eszközökkel, kézzel az asszonyok, a kézművesek gyönyörű munkáit népművészeti vásáron lehet megcsodálni, és egy-egy mesterség ki is próbálható mindkét napon, a néptánc együttesek és zenekarok fellépése mellett pedig mindkét napon megidéznek egy-egy falusi lakodalmat.

A Mátyás-emlékműnél játszották el a lánykikérést, majd az esküvőt. Balról a pap, előtte a menyasszony és a vőlegény, sárközi népviseletben

Szombaton délután a sárközi lakodalmat játszották el a szereplők, a táncosok, a zenészek a népes közönségnek. A férfiak a Kurta kocsmánál gyűltek össze, a Varkocs-szobornál, onnan mentek dalolva kikérni a menyasszonyt a Mátyás-emlékműnél álló színpadhoz. Az arát addigra szépen felöltöztették, s jöhetett a kikérés, az esküvő, majd a lakodalmi mulatság egy része. Utóbbi  aztán a Városház téren folytatódott, ahol a táncba még a közönségből is beállhattak a vállalkozó kedvűek. Hasonló ceremónia ismétlődik meg vasárnap 10 órától, a felvidéki szokásokkal.

Részletes program itt: http://www.szekesfehervar.hu/_upload/editor/2017/gergo/kiralyi_napok_programok_2017.pdf

Bokros Judit

2017. augusztus 12., 18:55 szerző: Bokros Judit fotós: Koppán Viktor

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...