Hírek

2017.01.25. 19:30

Buszon jött a sérült karvaly

Székesfehérvár – Egy szekszárdi állatbarát egy buszsofőr segítségével juttatta el a Vadmadárkórházhoz azt a karvalyt, amelyiket törött szárnnyal talált az út mentén.

Házi Péter

Nem tudni, mennyi ideje botorkált a sérült karvaly a Szekszárd felé vezető úton, ám szerencséjére megtalálta őt egy állatbarát férfi, aki a helyi Volán-társaság segítségével egy dobozban küldte Székesfehérvárra a sérült madarat. Itt Horváth Hella , a Vadmadárkórház önkéntes segítője vette át a módfelett ideges, de egyébként jó általános állapotban lévő ragadozómadarat. Berkényi Tamás állatorvos, a Vadmadárkórház vezetője lapzártánkkor elmondta: a karvaly jobb szárnya, az alkarcsontok törtek el, ezt egy jól bevált műtéttel a reményei szerint úgy helyre lehet hozni, hogy a madár képes lesz majd repülni. A nagyobb gondot, kérdést inkább az jelenti, hogyan viseli majd a madár a felépülés időszakát, a bezártságot és az emberközelséget.

Ebben a dobozban utazott Szekszárdról Fehérvárra a madár
Fotó: Molnár Artúr

A sérült karvaly szárnyát, mivel ezeknek a madaraknak igen vékony a csontozata, egy velőűrszeg behelyezésével lehet megműteni, összeforrasztani . Ezt konyhanyelven úgy lehetne leírni, mint amikor egy kettétörött szívószál két felét egy, a lyukba dugott szeggel rögzítjük össze. Mindezt persze altatásban végzik, mint megtudtuk, ugyanazt az orvosi gázt használják, mint amivel például a kórház csecsemő- és gyermekosztályán dolgoznak.

Berkényi Tamás állatorvos szerint nem elsősorban ez a műtét lesz a nehéz, hanem a felépülési időszak, a karvaly ugyanis a legérzékenyebb madarak közé tartozik, már ami a fogságot, az ember közelségét jelenti. Ha a műtét jól sikerül és a madár is átvészeli a nagyjából két hónapos fogságot, akkor a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakemebereinek segítségével engedhetik majd vissza a természetbe.

A karvaly most a Vadmadárkórház Takarodó úti madárkertjébe került, ahol a műtét előtt infúziót kapott.

Télen amúgy valamivel kevesebb sérült madár érkezik, ugyanakkor egyre többen és az ország másik végében is ismerik már a Vadmadárkórház munkáját, így azért gyógyító munka akad bőven.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!