Hírek

2016.02.28. 16:17

Megőrzendő megyei kincsek - Szülő- vagy lakóhelyünkhöz, a közösséghez való tartozást erősítheti

Martonvásár - A helyieknek kedves épület, szokás, hagyomány tágabb környezetben is büszkeségünk lehet. Az első kihelyezett megyei értéktár ülést tartották a városban.

Zsohár Melinda

Sok minden lehet megőrzendő érték, s ha meg is jelenítjük és tudatosítjuk a szűkebb és tágabb pátriában, talán nem vész el a jövőnek sem. A megyei értéktár bizottság első kihelyezett ülését tartotta Martonvásáron, az óvodamúzeum könyvtárában, Szabó Tibor polgármester meghívására. Az esemény megjelent Molnár Krisztián megyei közgyűlési elnök is. Az ülésen helyi értéktárakból javasolt értékeket szavazott be a megyei értéktárba a bizottság: a nagyegyházi Hangistállót, a verebi kastélyszínházat és ugyanott az országban elsőként feltárt és dokumentált honfoglaláskori sírhely emlékkövét, a Pogánykő névvel illetett jelet.

Balról: Demeter Zsófia, Lukács László, Juhász Zsófia. Fotó: Skobrák Dénes

Martonvásár gazdag településnek számít helyi értékeivel: a Brunszvik kastéllyal, Brunszvik Terézzel, a magyar kisdedóvás megalapozójával, s a Beethoven-történettel. Legújabbkori, s a településen túlmutató jelentőségű helyi értéke az Európában is egyedi óvodamúzeum - mindezek már a megyei értéktárnak is részét képezik (eddig 16 helyi érték került be a megyei értéktárba). Szigorúan felépített a rendszer, hangsúlyozta Balogh Gábor megyei képviselő, az értéktár bizottság elnöke. A helyi érték a megyeihez, majd az országoshoz csatlakozik, ha annak kritériumainak megfelel, mindazonáltal ez nem a hagyományos értelemben vett rangsorolás. „Leminősítés" nincs, bizonyos helyi értékek az adott helyen, településen fontosak, s vannak az összmagyarság számára nagy jelentőségű értékek, mint a hungarikumok.

Az „emlékhely-képzés" fontos az életünkben, nemzettudat, öntudat és szülő- vagy lakóhelyünk iránti érzéseink, kisebb, nagyobb közösségeinkhez való tartozásunk belső megerősítése okán - mondta Demeter Zsófia megyei értéktár bizottsági tag. A történész és néprajzkutató férje, Lukács László a legalaposabb ismerői Fejér kincseinek, számos könyvük is jelent meg ezekről. A tudós pár kérésre tanácsokkal szolgál, ha a helyi értéktárakat feltölteni kívánó lokálpatrióták kutatómunkába fognának, illetve szakszerű leírást, jellemzést készítenének. Juhász Zsófia értéktár bizottsági alelnök szorgalmazza a rejtett, szunnyadó értékek feltárását, Balogh Gábor elnök logót javasol készíteni a nyolc kategóriába sorolható értékek egységes megjelenítésére. Bemutatták a Fejér Megyei Értéktár 2015 című füzetkét, a verebi könyvjelző-füzért, benne a nagyközönség által alig vagy nem ismert helyi kincsek rövid leírásával. Az ilyen és hasonló kiadványok hírét viszik a településnek, a hazai turizmus is profitálhat belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!