Hírek

2015.03.30. 10:33

Megroggyant a födém, akár egy hónapig is tarthat, mire a lakók visszaköltözhetnek

Akár egy hónapig is eltarthat, mire a lakók visszaköltözhetnek abba a Szedreskerti négyemeletesbe, amelynek második emeletén tűz ütött ki vasárnap, a hajnali órákban.

Házi Péter

A háznál jelenleg rendőrök, polgárőrök, tűzoltók sürgölődnek, s amint Egyed Attila, a ház közös képviselője lapunknak elmondta, várják a statikust, hogy megvizsgálja, mekkora sérülést szenvedett az épület.

Ami laikusként is látható: a második emeleti lakás nagyszobájának födémszerkezete megroggyant az iszonyú nagy hőtől: ennek a lakásnak a konyhájából indult ki a tűz, de hogy pontosan hogyan, azt még a szakemberek vizsgálják. A fő kérdés most az, mennyire sérült a ház szerkezete, szükséges-e megerősítés, mert ha igen, ez akár hetekig is eltarthat. Ha nincs ekkora károsodás, akkor lehet remény a hamarabbi visszaköltözésre. A lépcsőház második emelete fölött egyébként az összes vezeték, lefolyó, ami műanyagból volt, szétolvadt, tönkrement a tűzben.

Telefonon sikerült elérnünk a második emeleti lakás tulajdonosát, Burkódi Zoltánt, aki a feol.hu-nak elmondta, felesége ébredt fel a füstszagra: amikor a konyha felé indultak, hallották, hogy a csempék lefelé pattognak a falról a hőtől. Azonnal menekülni kezdtek, közben szóltak a többi lakónak is.

A lakó kérdésünkre, mi okozhatta a tüzet, annyit mondott, nem tudja, de mivel az egész házban régi, alumínium vezetékek vannak, könnyen lehet, hogy egy ilyen vezeték okozhatta a tragédiát: a ház negyedik emeletén lakó házaspárt ugyanis már eszméletlenül hozták ki a tűzoltók, s rajtuk sajnos nem tudtak segíteni.

- Már vasárnap este rossz előérzetem volt, be is vettem egy nyugtatót, hogy aludni tudjak. Aztán hajnalban arra ébredtem, mintha valakik randalíroznának a lépcsőházban. Kiderült, tűz van, de én már nem tudtam lemenni, mert az ajtómon kívül már akkora volt a füst. Odarohantam az ablakhoz, ott próbáltam levegőhöz jutni. Szerencsére a tűzoltók jöttek, az egyikőjük odaadta a gázmaszkját és abban hoztak le - emlékezett vissza a történtekre Kövi Gyuláné, aki most rokonainál húzta meg magát.

A lépcsőházban most sem fűtés, sem villany nincs, összesen huszonnégy lakót érintett a kitelepítés, három lakás teljesen, négy részben lakhatatlanná vált.

Úgy tudjuk, délután a biztosítok szakértői is megérkeznek a házhoz, hogy felmérjék a károkat, s az önkormányzat is felajánlotta segítségét.

Kapcsolódó cikk:

Ketten haltak meg paneltűzben Székesfehérváron

Az alábbi közlemény jutott el hozzánk:

Székesfehérvár, 2015. március 30. (hétfő) – Mindenben segíti a szedreskerti tűzesetben érintett családokat az Önkormányzat, közülük többekkel már a kapcsolatfelvétel is megtörtént. A legfontosabb most a statikai vizsgálat, ennek költségeit a város felvállalta, valamint az egyik károsult átmeneti lakhatási problémáinak megoldásában is segítenek. A további lépésekről és a segítségnyújtás lehetőségeiről kedden egyeztet a közös képviselő és a polgármester. 

Már vasárnap segítséget ajánlott Székesfehérvár polgármestere a Szedreskerti lakónegyedben történt tűzeset károsultjainak. A felajánlás óta már több érintett és a társasház közös képviselője is kapcsolatba lépett az Önkormányzattal – tájékoztatott dr. Cser-Palkovics András, aki kedden személyesen is egyeztet a közös képviselővel. Egy fiatal párnak egyébként már soron kívül, átmeneti lakhatási problémáik megoldásában segített a város.  

A legfontosabb kérdés jelenleg az épület műszaki állapota, amely minden további lépést befolyásol. Székesfehérvár Önkormányzata éppen ezért elsőként egy statikust bízott meg, hogy átvizsgálja az épületet. Kérik a lakóközösség és az ingatlanokat őrző rendőrség együttműködését, hogy a szakember bejusson a lakásokba. A szakvélemény alapján dől el, hogy az épület felújításában tud-e szerepet vállalni a város, vagy a szociális rendszeren keresztül nyújtanak támogatást az érintett családoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!