Hírek

2015.08.02. 15:47

Mégsem bántja a szemét? - Hatalmas szeméthalom uralja a csóri szőlőhegy egyik bekötőútját

Csór – Alig 50 lépésre egy római kori kőhídtól irtózatos szag és hatalmas szeméthalom uralja a csóri szőlőhegy egyik bekötőútját. A szemét évek óta halmozódik itt, s máig nincs rá megoldás.

Kocsis Noémi

Jó pár hónapja levelez a polgármesteri hivatallal, a jegyzővel, a környezetvédelmi hatósággal is egy Csór-szőlőhegyi polgár. A Szomszédok Egymásért Mozgalom tagjaként Károly Ede rendszeresen lefotózza a lakhelyéhez közel eső, egyre növekvő hulladékhalmokat, számtalan bejelentést tett, erélyesen követelve az intézkedést, de eddig nem történt a helyzetet megnyugtatóan rendező intézkedés. Sőt, kiderült, maga az önkormányzat is a szemetelők között van, legalábbis ezt állítja a panaszos, aki tavaly a felszólításra, fogja meg az elkövetőt, megtette ezt is, ám az illegálisan szemetelők éppen az önkormányzat engedélyére hivatkoztak...

Szőlőhegyi lakosok mérik fel a bűzt árasztó szeméthalmokat. Az egyik kupacban koszorúkat, sírköveket, mécseseket, fejfákat találtunk, ezeket egy önkormányzati kft-s jármű szállította ide. Ezért állítják a hegylakók, hogy a lerakás tulajdonképpen a faluvezetés tudtával folyik Fotó: a szerző felvétele

Szövevényes és hosszú az ügy, rengeteg beadvánnyal, levelezéssel, jegyzőkönyvvel és fotóval. A szőlőhegyen élőket évek óta bosszantja a szemetelés, amely a térdmagasságban levert, kidőlt-bedőlt „Szemetelni tilos!” tábla mögötti területen folyik. Volt, hogy csapatostul kimentek összeszedni az egyik bokros részen, közben vették észre, hogy 50 méterrel arrébb egy teherautó ömleszti le az újabb kupacokat.

Hatalmas tört téglahalom az egyik földúton  Fotó: Károly Ede

Megkeresésükre a hivataltól azt a reakciót kapták, azonosítsák az elkövetőt, érjék tetten, találjanak a szemétben az elkövetőre utaló bizonyítékokat, mert addig az önkormányzat nem tud érdemben eljárni az ügyben. Károly Ede egy alkalommal a szemetelő autó nyomába eredt, telefonjával videózott. A lefilmezett férfi arra hivatkozott, a polgármestertől kapott engedélyt, hogy összedőlt házának törmelékét elhelyezze a területen. A legtöbb tényleg bontott építőanyagból, aszfaltból van, de a hegylakók találtak oszló tehéntetemet, több rozsdás mosógépet, hűtőt, most szombaton pedig, mikor közösen bejártuk a területet, egy temetés „maradékába” botlottunk az erősen bűzlő szeméthalmokon: a fejfák, koszorúk, törött mécsesek tetejére frissen rátolt föld igyekezett elfedni mindezt.

Csete Krisztián polgármester érdeklődésünkre rágalomnak nevezte, hogy a hulladéklerakás az ő engedélyével folyna. A faluvezető a problémát a veszprémi elkerülő út elkészültétől keltezi, akkor kezdett el feltelni az építkezéshez kitermelt föld gödre, majd abba tömedékelték be a felesleges, útból kimaradt építési törmeléket. Ennek azonban több éve, és a szemét egyre csak gyűlik. Természetesen a közelben lakókat a megoldás érdekelné.

A bontott, törött pala azbeszttartalmú anyag, káros és veszélyes hulladék. A veszélyt keltő szálak éppen a megbontáskor kerülnek a levegőbe, így csak veszélyes-hulladéklerakóba szabadna elhelyezni, zárt zsákokban. A csóri szőlőhegyi illegális hulladéktemetőben így hever szerteszét Fotó: Károly Ede

– Egy helyrajzi számon vannak a területek, csakhogy a kifogásolt rész állami tulajdon, nekünk az út kezelése a feladatunk, nem a mellette lévő területeké – mondja a polgármester. – Arra nincs pénze a falunak, hogy két évente rekultiváltassa, márpedig jelenleg ez az egyedüli megoldás. A sima földdel feltöltés nem az, mert az ugyanolyan szennyezés, mint a mostani hulladék.

Ám a rekultiváció sem bizonyul elégnek, ha ismét teleszemetelik valakik. A panaszosok szerint az a fő probléma, hogy az önkormányzat sem igyekszik kellőképpen fellépni az illegális hulladéklerakás ellen, sőt: a tudtával folyik. Károly Ede  bejelentést tett a környezetvédelmi hatósághoz, ennek illetékese múlt pénteken körbenézett a helyszínen. A témát a fejlemények tükrében folytatni fogjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!