Hírek

2014.04.03. 16:55

Információk munkakeresőknek, munkavállalóknak, munkáltatóknak is

Főleg olyan szakmák képzése indulhat a következő tanévben, amelyekre a gazdaságnak igénye van.

Klecska Ernő

Még változhat a hiányszakmák sora: a hegesztő évek óta ott a listán, komoly perspektívát jelent

Közel 800 szakmát az iskolarendszerű képzések tekintetében 246, az iskolarendszeren kívüli képzéseket illetően 514 szakmát, a szakközépiskolai ágazatok esetében 35 ágazatot vizsgált a Fejér Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság (MFKB) a Fejér megyében végzett kapacitás-felmérésben. A bizottság idén először volt kompetens a felnőttképzést érintően is javaslatokat tenni.

Összesen 123 támogatott szakmában indulhat képzés korlátozott létszámban (105) vagy korlátozás nélkül (18) a 2015/2016-os tanévben. A 18 támogatott szakképesítés közül kerül ki a 2015/2016-os tanév 10 kiemelten támogatott hiányszakmája, aszerint, hogy a gazdaságban milyen képesítésű szakemberekre mutatkozik a legnagyobb igény. A hiányszakmák megállapításakor fontos szempont volt, hogy a női szakmák is helyet kapjanak a sorban - tájékoztatott Dávid Lajos, az MFKB elnöke.

A vállalkozások szakképzett munkaerő iránti keresletének és a fiatal pályakezdő szakmunkások munkaerő-piaci helyzetének megismerését célzó országos felméréshez kapcsolódóan, a megyei lekérdezésben 14 Fejér megyei vállalkozás, 135 tanuló és 1 kórház, összesen 250 fő vett részt. A kutatásról készült elemző tanulmány felvázolja azokat a munkaerő-piaci trendeket, amelyek a megye várható igényeit vetítik előre.

A bizottság javaslatot tett az iskolarendszerű szakképzést folytató intézmények beiskolázását illetően, azáltal, hogy irányt mutat a szakképesítések támogatás szerinti besorolására. Az MFKB március 31-én küldte meg javaslatát a Nemzetgazdasági Minisztériumnak.

Az állami forrásból korlátozás nélkül támogatott szakmák esetében a megye bármelyik intézménye állami fenntartású és magán, létszámkorlátozás nélkül megkapja a központi támogatást, ha az egyéb feltételeknek megfelel. mint például az alapító okirat és a megyei kormányhivatallal kötött szakképzési megállapodás állami fenntartású iskolák esetében a KLIK-kel történt egyeztetést követően.

A korlátozás nélkül támogatottak köréből kerül ki az a 10 hiányszakma, amelyben a tanulók ösztöndíjban is részesülnek. Ezek a abroncsgyártó, asztalos, dísznövénykertész, gépi forgácsoló, hegesztő, ipari gépész, kőműves-és hidegburkoló, szerszámkészítő, szociális gondozó- és ápoló, villanyszerelő.

A korlátozott számban támogatott a keretszámokat az iskolák igényei és a gazdaság szükségleteinek összevetése alapján alakították ki, de itt van csökkenés is a iskolai tervekhez képest. A bizottság 62 szakma esetében növelte a keretszámokat, illetve abban az esetben is beállította bizonyos szakmák képzését, ha arra nem is érkezett igény egyelőre. Osztály, illetve létszámok vonatkozásában megvan a lehetőség 2015 szeptemberében.

Központi keretből nem támogatottak azok a szakmák, ahol nincs ilyen képzés a megyében, az iskolák sem tervezték a képzést és a gazdaság igényei, szükségletei, a munkaügyi adatok nem indokolják a támogatást.

A szakközépiskolai ágazatoknál hasonló kategóriákra tett, tehetett javaslatot a bizottság. A korlátozás nélküli kategóriában 6, a korlátozottan támogatott kategóriában 22 és a nem támogatottban 7 ágazatnál tett javaslatot a bizottság. A korlátozottan támogatott kategóriában 14 ágazatban megemelték a keretszámokat, 4 ágazatban csökkentették.

A bizottság és ennek munkáját segítő kormányhivatal, munkaügyi központ, ECHO Kutatóintézet, KLIK, valamint a szakértők egybehangzóan arra az álláspontra jutottak, hogy bizonyos ágazatokban a gazdaság igényei alapján nem indokolt az intézmények, főleg a magánfenntartású intézmények beiskolázási igényei - hangsúlyozta Dávid Lajos.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!