Hírek

2016.09.28. 11:28

Megszűnik a szelektív gyűjtés a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban - van megoldás?

Székesfehérvár - A város bölcsődéiben, óvodáiban és iskoláiban októbertől gyakorlatilag megszűnik a szelektív hulladékgyűjtés. Az okokról a Depóniát kérdeztük, ahol elárulták azt is: létezik egy megoldás...

S. Töttő Rita

Sajnos a rendszeres jellegű szelektív hulladékgyűjtés - az eddig alkalmazott formában - mind az iskoláknál, mind az óvodáknál, bölcsődéknél október elsejével megszűnik Székesfehérváron. Erről a Depónia Kft. már korábban értesítette levélben az intézményeket, amelyek már készülnek arra, hogyan mondjanak le a három év alatt jól bejáratódott, nevelési célzattal is bíró rendszerről.

- A döntésnek csak és kizárólag gazdaságai okai vannak - szögezte le Szépe Attila, a társaság műszaki igazgatója. A szelektív hulladékgyűjtő kukák tehát egy időre parkolópályára kerülnek, el is viszik őket az intézményektől. Helyette kampányszerű gyűjtési akciókat lehet szervezni. Illetve van még egy lehetőség, de erről később...

A Váci Mihály Ipari Szakgimnáziumban nem szűnik meg a szelektív hulladékgyűjtési rendszer, továbbra is kérik a kukákat Fotó: Koppán Viktor

- A szelektív hulladékgyűjtésnek ez a formája eddig sem tartozott a cég nyereséges tevékenységei közé, de nevelő hatása miatt fontosnak láttuk a működtetését - tette hozzá a műszaki igazgató. Azonban a országos hulladékgazdálkodás jelen pillanatban is zajló átalakítási folyamata olyan irányt vett, amelynél a Depóniának például jelentős mértékű vesztesége származik ebből a begyűjtési formából. Ezért így nem vállalták tovább.

- Lényege a változásnak - magyarázta Szépe Attila -, hogy a begyűjtött haszonanyag átvételi ára, és a begyűjtési támogatás július 1-jétől már nem a közszolgáltatóknál, hanem az állam által létrehozott és kijelölt koordináló szervnél realizálódik. A rendkívül költséges begyűjtés ellentételezésére így nem képződik meg a fedezet.

A Depóniánál azonban reménykednek, nem marad ez így: - Cégünk nem kívánja teljesen megszüntetni ezt a jól felépített rendszert, és nem vonul ki teljesen a feladat alól, csak igyekszik egy kevesebb veszteséggel járó utat választani, remélve, hogy idővel helyreáll a finanszírozás kérdése, és újból lehet folytatni a rendszeres begyűjtést is - mondta a műszaki igazgató, aki egyébként megjegyezte: már így is voltak olyan intézmények, akik jelezték feléjük, hogy ők továbbra is igényt tartanak a rendszeres szelektív hulladék begyűjtésre, még ha nem is kapnak érte pénzt. Ezeket a kéréseket akceptálták, és az érintett intézményeket bekapcsolták a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő járatokra.

Ezek a járatok Székesfehérváron két hetente, vidéken havonta egy alkalommal mennek, és az ingatlanok elé kihelyezett haszon-anyagokat térítésmentesen elszállítják. Ezzel a lehetőséggel bárki élhet, tehát a bölcsődék, óvodák, iskolák is, ha úgy érzik, nem szeretnének lemondani a folyamatos szelektív gyűjtésről a későbbiekben sem.

Amikor bölcsődés lett a lányom, az első információk között volt az, hogy rendszeresen vihetjük a szelektív hulladékot. Az intézmények között ugyanis verseny volt, s a legtöbb anyagot begyűjtők pénzjutalmat kaptak. A bölcsiben ebből finanszíroztak például új játékokat. Tehát, a gyűjtésnek a nevelés mellett másik fontos célja is volt. Én pedig - más szülőkhöz hasonlóan - lelkesen szállítottam otthonról a műanyagot, papírt. Most, az óvodában már meg sem említették a szelektív gyűjtést, nyilván fenti okok miatt. Pedig a nevelési célzat és szükség ott is bizonyára okot adna erre...

írta: Bokros Judit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!