Hírek

2014.12.17. 21:10

Megújul a Gorsium régészeti park

Székesfehérvár – Végre megújul Fehérvár római kori elődje, Gorsium, azaz a mai Tác község területén elhelyezkedő, egyedülálló régészeti park és szabadtéri kiállítás.

Gombkötő Gina

A régészeti park megújulásának projektje - amely ezt a címet viseli: Qiues Gorsiense Gorsium, a kikapcsolódás antik szigete jövő nyárra valósul meg. Hosszú út vezetett idáig, akadtak megtorpanások. Sok időt emésztett fel a közbeszerzési eljárás, de az is bonyolította a helyzetet, hogy a Gorsium szakmai felügyeletét ellátó Szent István Király Múzeum időközben városi intézménnyé vált. S az is felvetődött: az egyedülálló régészeti park ezután tartozzon a Nemzeti Múzeumhoz.

Erről beszélt Cser-Palkovics András, Fehérvár polgármestere is, aki elmondta: amikor a város átvette a múzeumot, keresni kezdték a lehetőséget arra, hogy ne csak a fehérvári kiállítóhelyek, hanem a Tácon található antik sziget szakmai felügyelete is a fehérvári múzeumhoz tartozzon. Ezt kérte tőle a gorsiumi ásatásokat évtizedekig vezető Fitz Jenő régész-professzor özvegye, Petres Éva régész is. Fehérvár pedig kötelességének érezte felvállalni ezt az ügyet. Így most pályázati támogatással és önkormányzati forrásból elindulnak a munkálatok, annak érdekében, hogy a jövőben minél szélesebb közönségnek tudják megmutatni a romterület értékeit.

Horváth Tamás, Tác polgármestere kijelentette: a táciak mindig büszkék voltak a különleges régészeti lelőhelyre. Természetes volt, hogy odaadják azt a területet, amelynek révén parkolóhelyet biztosíthatnak az új látogatóközpont vendégei számára. Tác és Fehérvár közös ügyévé vált ez a fejlesztés: önkormányzati társulási tanács alakult a feladatok közös megoldására. A tanács elnöke, Róth Péter arról beszélt: Fehérvárnak mindig a fontos volt a történelme, a múlt értékeinek megbecsülése. Gorsium, Fehérvár ókori elődje is megbecsülendő kincsünk.

Nádorfi Gabriella, a projektet koordináló régész elmondta, mi minden újul meg. Ezek közé tartozik a Freskós-ház: az II-III. századi lakóház két, falfestményekkel díszített szobáját mutatják majd be. A lakomaterem és a pincéje is látogathatóvá válik, a pincében helyet kapnak a régészeti feltárások során előkerült, főzéshez, étkezéshez használt edények. Rekonstruálják a színház hátteréül szolgáló erődfal egy szakaszát a két oldal- illetve saroktoronnyal: itt kilátó is lesz. Felújítják a Zichy pince belső terét, több óriási, üvegcsempével bélelt hordóját kibontják, ezek vitrinként funkcionálnak: itt helyezik el a kőemlékeket. Az igen rossz állapotban lévő, római kori lakóház mintájára készült, U-alakú épület szintén megújul Ott továbbra is irodák, raktárak lesznek, de látványraktárnak is helyet ad az épület. Azt szeretnék, ha az új látogatóközpont is alkalmazkodna a turisták igényeihez. A leletek 21. századi bemutatásával arra törekednek, hogy a közönség a park minden pontján találjon valami látványos elemet. Gorsium azért számít különlegesnek, mert erre a római városra nem épült újkori település. A régészeti parkban így lehetőség van az ókori élet élményszerű, attraktív bemutatására.

Kérdésünkre Demeter Zsófia, a múzeum igazgatója elmondta, ha elkészül a beruházás, újra nagyszabású programok színtere lesz Gorsium. Megünneplik Floráliát, no és a nyári játékokat sem kell tovább nélkülöznünk.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!