Hírek

2017.05.26. 08:07

Megyei békefutás Dégen, Kálozon és Sárkeresztúron át (galériával)

Fejér megye – Május 22-én indultak Pécsről a Békefutás futói, akik május 26-án, tehát ma érkeznek utolsó állomásukra, Lovasberénybe.

Szanyi-Nagy Judit

Tegnap Dégről indultak a békefutók, és Kálozon, Sárkeresztúron, Abán, Soponyán, Tácon, Szabadbattyánon és Úrhidán át Székesfehérvárra érkeztek, ahonnan ma Zámolyon és Csákváron keresztül jutnak el céljukhoz. Már korábban is a megyébe értek: május 24-én Szabadhídvéget, Mezőkomáromot, Lajoskomáromot és Középbogárdot érintve futottak.

A Peace Run 30 évvel ezelőtt indult New Yorkból, Sri Chinmoy kezdeményezésére. A 2007-ben elhunyt alapító célja az volt, hogy a sport összekovácsoló ereje által erősítse a különféle kultúrák, országok, nemzetek közti egység, béke és szeretet érzését. A váltófutás nagy sikernek örvend: a hat kontinens 150 országában rendezik meg, így az ebben a szellemben futók a Karib-tenger szigetein vagy az Északi-sarkon is jártak már. Ráadásul minden páros évben nemzetközi futást rendeznek, amely során érintik is egymást a váltófutók a különféle országokban. Az idei, páratlan évben az egri Oláh Endre, a magyar békefutó csapat kapitánya jelölte ki a hazánkban érintett településeket. – Célunk, hogy eljussunk oda is, ahol még nem jártunk, és hogy ezek az érintett falvak, városok minden évben különbözőek legyenek – indokolja idei választását a csapatkapitány.

A mostani futáson egy negyvenfős csapat vesz részt, közülük tízen a szervezői munkát végzik, harmincan futnak aktívan. Ahová értek, nagy szeretettel, valamint műsorral fogadták őket: volt, ahol néptánccal, máshol rajzokkal vagy más produkcióval üdvözölték a futókat, akik cserébe énekeltek az ottani vendégváróknak, valamint körbeadták nekik a fáklyát.

Mint kiderült: a késő délutánt, estét a hónapokkal előre lefoglalt szállásokon töltik. Az időpontot azért május végére tűzték ki, mert közelednek az osztálykirándulások, az iskolások felszabadultabbak, így az efféle programokat is szívesebben fogadják a gyermekek – úgy, ahogyan a békét is. Ehhez többféle játékkal, „feladattal” is készültek a szervezők: hol a Peace Run dalát énekelték el közösen, hol pedig a mellkasukra tett kézzel, csukott szemmel ösztökélték arra az érdeklődőket, hogy elgondolkodjanak a béke jelentésén, és teljes mértékben átéljék azt. – Most döbbentem rá, mennyire nehéz megtapasztalni a békét az ember teljes lényével: az agyunk akarva-akaratlanul is jár – mondta Sárkeresztúron Csutiné Turi Ibolya polgármester.

 

A futók minden településen egy kis ajándékkal kedveskedtek a helyi szervezőknek: az emléklap mellett Sri Chinmoy alkotásainak másolatát is megkapták a polgármesterek, intézményvezetők mint a település képviselői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!