Hírek

2014.10.20. 16:55

Megyei fiatalok nagy sikere

Minden várakozást felülmúltak a magyar szakmunkás fiatalok a EuroSkills Franciaországban rendezett versenyén: a magyar csapat 26 ország közül hatodik helyezést ért el, 20 érmet hozott haza.

Osváth Sarolta

Az éremlistát megyénkből a fehérvári Vida Nikolett tisztító specialisa arany- és a dunaújvárosi Gál Mónika Patricia ápolási és gondozási szakmunkás csapatban elért bronzérme gazdagította.

Hétfőn a Nemzetgazdasági Minisztérium ünnepélyesen köszöntötték és oklevéllel ismerték el a nemzetközi megmérettetésen dicsőséget szerzett fiatal szakmunkásokat. Először Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntötte a versenyzőket, beszédében kiemelte, hogy a szakképzés átalakításában az utóbbi években megtett óriási lépések helyes irányát visszaigazolják nemzetközi versenyeken elért magyar eredmények. A hatodik hely az ország méretéhez képest nagyon jó helyezés, és óriási dolog, hogy 2018-ban a térségben elsőként. Magyarország rendezheti meg a EuroSkills vetélkedőt.

Gál Mónika Patricia és György Annamária

Varga Mihály gazdasági miniszter őszinte elismeréssel szólt a fiatalok kiváló teljesítményéről, ami követendő példát ad az új szakmunkás nemzedéknek. Sokkal több kiváló szakmunkásra és technikusra van szükség a magyar gazdaság fejlődéséhez, mint amennyit a jelenlegi oktatási rendszer képez hangsúlyozta. Sokkal több kiváló szakmunkásra és technikusra van szükség a magyar gazdaság fejlődéséhez, mint amennyit a jelenlegi oktatási rendszer képez tette hozzá. A kormány az MKIK-val kötött együttműködési megállapodás szellemében tovább erősíti a duális képzési rendszert és 2018-ig a jelenlegi másfélszeresére növekszik a szakmájukat igazi munkahelyeken tanulók létszáma. Az oktatásban részt vevő gazdálkodó szervezetek számát pedig a két és félszeresére emelik.

Gál Mónika Patrícia versenyző típusnak érzi magát, ezért már az indulásnál megcélozta a dobogós helyezést. Hazánk először indított versenyzőket e szakmában és mindjárt elsőre bronzérmesek lettünk ez úgy gondolom, nem kis dolog mondta el lapunknak a dunaújvárosi Szent Pantaleon kórházban dolgozó szakképzett ápolónő. A versenyen három szituációt kellett megoldaniuk. Engem a verseny megerősített abban, hogy a szakmánkban képesek vagyunk minden feladatot megoldani mondta. A legfontosabb azonban az, hogy empátiával és gondoskodó szeretettel forduljunk a betegeink felé. Nagy öröm, amikor visszajelzést kapunk, és érezzük, hogy bizalommal vannak irántunk. A két fős csapatot György Annamária készítette fel a versenyre. .

A fehérvári Vida Nikoletta tisztító specialista kategóriában vett részt a versenyen. Elárulta, titokban reménykedett az aranyéremben, de azt gondolta, inkább egyéniben van rá esélye. Aztán csapatban lettek a Magyarországon még kevéssé elterjedt szakma legjobbjai Európában. A fiatal lány jelenleg Budapesten dolgozik a B+ N Referencia Zrt-nél, amely támogatta a versenyen való indulását. A EuroSkills-re amelyen magyar versenyzők ebben a szakmában másodszor indultak -, Egyed Kinga szakértő és Ritz Tibor szakértő-szponzor segítségével készült fel.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!