Hírek

2014.02.23. 19:29

Méhészek találkoztak

Ezrek voltak hétvégén a 26. Országos Méhésztalálkozón a Videoton Oktatási Központban.

Klecska Ernő

A rendezvényen, amelyik ma Európa legnagyobb ilyen eseményei közé számít, elhangzott: az akác védelme ma az ágazat egyik legégetőbb gondja, s ebben nem könnyű szövetségeseket találni, hiszen komoly konkurenciaharc dúl a mézpiacon.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Fejér megyei szervezete által szervezett találkozóra sokan a környező országokból érkeztek, bemutatkozott Szlovákia méhészete is. Az érdeklődők, akik éppen nem a zsúfolásig telt kiállító tereken nézelődtek, vásároltak vagy konzultáltak, a szigorúan szakmai előadásokon túl a génmanipulált élelmiszerek veszélyeiről is hallgathattak előadást. A rendezvényen bemutatkozott a Mézkirálynő, a 24 éves Lehóczki Tímea, biomérnök.

– A méhészek előtt álló legfontosabb feladatok egyike az akác és az akácméz védelme – mondta előadásában Mészáros László, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke, aki szerint a szervezet eddig eredményes munkát folytatott. (A 12 ezer tag közül csak 1450 profi, aki ebből él, és legalább 150 méhcsaláddal rendelkezik.) Nagy siker a földforgalmi törvény módosítása, amely nem tette volna lehetővé a méhészeknek, hogy 20 kilométernél messzebb is vegyenek földet. Járműveik üzemben tartásához is anyagi segítséget kapnak, ami a vándorméhészeknek lehet fontos. Nem sikerült ugyanakkor előrelépést elérni az elektronikus útdíjnál – sorolta. Az akác visszaszorítását célzó uniós tervek miatt, amelyek lényegében tönkretennék a hazai méhészetet, szövetségeseket kell keríteni, de ez nem könnyű feladat, hiszen a lehetséges partnerek egyben versenytársak is – hangsúlyozta, s külön kiemelte az agrárkamarával kialakított jó kapcsolatot.

A rendezvényen ezen együttműködés fontosságát hangsúlyozta Kiss Norbert Ivó, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei elnöke is.

Pleizer Lajos, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke a Fejér megyei értéktár-bizottság elnökeként úgy fogalmazott: nem hagyhatjuk figyelmen kívül a kibontakozó akác-mizériát, ami a méhész-társadalomra óriási veszélyt jelent, ezért támogatja azt az elképzelést amely az akácot és az akácmézet hungarikummá kívánja nyilvánítani.

A szakmai előadásokkal egy időben számtalan helyszín és kiállító közül választhattak az érdeklődők. Meg is tették. A VOK-ban gyakorlatilag mozdulni sem lehetett a rendezvény alatt, az épület környékén délelőtt csak nagy nehezen és hosszú idő alatt lehetett parkolóhelyet találni. A szakvásárnak is számító találkozón számtalan mézfélét, mézből készült terméket, a méhészethez szükséges eszközöket és kellékeket árultak, de szakmai tanácsadást is igénybe vehettek a kíváncsibbak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!