Hírek

2013.06.19. 17:09

Melyek a sikeres munkaerő-piaci programok titkai?

A hátrányos helyzetű emberek foglalkoztatási programjaiban a nyílt munkaerőpiacon történő elhelyezés a legnehezebb feladat. A siker titka a szemlélet - derült ki szerdán a Civil Központban.

Klecska Ernő

Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) közép-dunántúli regionális irodája által szervezett szakmai műhelymunkán a résztvevők megismerhettek egy, a hátrányos helyzetű személyek munkaerő-piaci reintegrációját bemutató jó gyakorlatot. Az eddig több alkalommal sikeresen alkalmazott módszert és eszközrendszert Csapó Gábor munkaerő-piaci szakembert mutatta be, aki jelenleg a IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. Munka kisgyermekkel (MuKi) projektjének egyik vezetője. Az ismertetett módszer bemutatta a munka nélkül lévő személyek hatékony bevonásának, programban történő benntartásának lehetőségét, valamint az elsődleges munkaerő-piacra történő kihelyezésük módszertanát mondta a szakember, aki szerint a siker titka a szemléletben rejlik. E területen az lehet igazán eredményes, aki üzletember és segítő egyszerre, hiszen szó szerint el kell adni az embereket mondta. Ennek megfelelően az eszköztár is jórészt a gazdaság, azon belül is főleg az értékesítés területéről lett összerakva. Szükség van magfelelő nagyságú ügyféladatbázisra, felmérésekre, időpontegyeztetési praktikákra és tárgyalástechnikai ismeretekre is hangzottak el a szociális munkások és egyéb segítők számára új információk. A célcsoport lemorzsolódásának elkerüléséhez természetesen nem csak ilyen eszközök állnak rendelkezésre. Végh Zoltán jogi szakértő az e célra alkalmazható jogszabályi lehetőségekről szólt.

Csapó Gábor: a munkába való visszatérés a munkáltatók és a munkavállalók számára is nehéz helyzetet teremt, de létezik megoldás! (Fotó: Nagy Norbert)

- A rendezvény az OFA FoglalkoztaTárs Társ a foglalkoztatásban kiemelt projektének részeként lehetőséget kínált arra is, hogy az érdeklődők szakmai konzultációk keretében megvitassák a bemutatott modellel kapcsolatos tapasztalataikat - mondta Zsédenyi Tímea, az OFA közép-dunántúli régiós szakmai munkatársa. A projekt célja, hogy a térségben innovatív, tranzitfoglalkoztatási és foglalkoztatási együttműködési projekteket megvalósító szervezetek, a velük együttműködő vállalkozások és államigazgatási szervek megismerjék egymás tevékenységét, ezzel is erősítve az együttműködés hatékonyságát, valamint a hálózatosodást. Mindezt szakmai szolgáltatások nyújtásával és fejlesztőmunka megvalósításával kívánják elérni tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!