Hírek

2016.05.26. 19:10

"Menjél vissza Afrikába!"

Bicske – Immár jogerőssé vált a hétfőn, a Bicskei Járásbíróságon hozott ítélet egy 2013 októberében történt bűnügyben. Két helyi férfi egy, a menekültszálláson élő oltalmazottat ütött.

Kocsis Noémi

Felfegyverkezve, bántalmazással elkövetett, közösség tagja elleni erőszak bűntette és más bűncselekmények miatt indított eljárást a Bicskei Járási Ügyészség a két és fél évvel ezelőtt történt eset kapcsán. A történtek röviden: a két vádlott (mindketten harmincas helyi férfiak, egyikük a bicskei képviselőtestület egyik tagjának fia) 2013 októberében egy este az egyik bicskei sörözőben italoztak, ahol durva szóváltásba keveredtek egy roma származású vendéggel. Azért, hogy a tettlegességet elkerüljék, a vendéglátóhely dolgozói a hajnali órákban távozásra bírták őket. Az utcán a vádlottak felfigyeltek a fekete bőrű, Magyarországon oltalmazottként tartózkodó későbbi egyik sértettre – aki épp a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal menekülteket befogadó bicskei állomásáról igyekezett a vasútállomás irányába. Először csak kiabáltak neki, hogy „menjen vissza Afrikába!”, de a vádirat szerint ezután bőrszíne, faji illetve nemzeti származása miatt tenyérrel, ököllel, majd egy faléccel bántalmazták. A vasútállomáson (ahova menekült) az elkövetők felfedeztek egy másik fekete bőrű személyt és őt is megtámadták, a faléces ütlegeléssel 8 napon belüli sérüléseket okozva. Súlyosabb mértékű sérüléseket szenvedett el az először megvert és megkergetett, Aziz névre hallgató elefántcsontparti férfi, akit ezután még egyszer megtaláltak és ismét alaposan helyben hagytak. A bántalmazott ettől a sínekre ájult, a védelem szerint csak a szerencsén múlt, hogy nem lettek súlyosabb sérülései.

A hosszas nyomozati eljárásban a védelem szerint a sértett nem tudott az anyanyelvén vallomást tenni, de más furcsaságok is késleltették az ügy lezárását. Például, hogy a bicskei rendőrkapitányság elfogultságra hivatkozva kizárta magát az eljárásból, vagy hogy a másik sértett menekültügyi eljárását időközben lezárták, így ő elhagyta az országot. Aziznak közben vissza-vissza kellett térnie, hogy részt vehessen a tárgyalásokon, amelyek a nyomozás lezárása után csak egy évvel kezdődtek meg a Bicskei Járásbíróságon. A két vádlott, I. Ádám és P. Dávid a vádiratban szereplő tényállás alapján akár 12 évet is kaphattak volna, a második sérült bántalmazását azonban nem sikerült rájuk bizonyítani, annak a védői érvnek pedig helyt adott a bíró, miszerint a vasútállomáson már nem azért bántották Azizt, mert színesbőrű, hanem mert bosszút akartak állni rajta, amiért korábban vissza merészelt ütni, és ennek következtében I-nek eltört az ujja – írja az esetről az abcug.hu-ra hivatkozva a Bicskeblog.

A bíróság mindenesetre úgy ítélte, a súlyos testi sértés minősített esetéért a számos mentő körülményt is figyelembe véve az enyhébb büntetés is példát statuál: I. Ádámot két év felfüggesztett szabadságvesztésre, P. Dávidot 1 év 8 felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. Az elefántcsontparti sértettet a perben védő Győző Gábor, a Helsinki Bizottság ügyvédje az ítéletről személyes beszámolójában úgy nyilatkozott, „a bizonyítottan szélsőjobboldali, rasszista előéletű vádlottak” elleni ítéletnek, azaz „az akár hosszabb tartamra felfüggesztett szabadságvesztésnek nincs valódi súlya egy ilyen brutális gyűlöleti bűncselekmény szankciójaként”. Az elítéltek és ügyvédjük nem fellebbeztek az ítélet ellen, az ügyész viszont 3 nap haladékot kért. Tegnap érdeklődésünkre Jászberényiné Király Teodóra megyei főügyészségi szóvivő elmondta: az ügyész végül elegendőnek találta a bírósági ítélet indoklásában foglaltakat, nem nyújtott be fellebbezést. Ezzel az elsőfokú ítélet jogerőssé válik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!