Hírek

2017.01.25. 12:46

Menteni, menekülni, de hogyan? 2 milliós bírság a fehérvári társasházaknak

Székesfehérvár – Több mint 2 millió forintba került a panellakóknak a lépcsőházba kitett bútor és cserép.

S. Töttő Rita

Velünk, nálunk ez nem történhet meg – vélekednek sokan a társasházak biztonságának ölelésében, amikor paneltűzről van szó. Pedig soha nem lehet tudni, mikor gyullad ki egy kiszáradt karácsonyfa, perzsel meg valamit az égve felejtett cigaretta, esik le a földre az égő gyertya, ég oda az étel a tűzhelyen... Az elmúlt években is több hasonló esethez riasztották a tűzoltókat, akik teljes igyekezetükkel próbáltak  eljutni a mentendő életekhez. Emlékezzünk csak a Szedreskerti lakónegyed halálos áldozatot is követelő 2015-ös tragédiájára, a tavalyi karácsonyfa tűzre a Kodolányi János utcában, de történtek hasonló esetek a Cserepes közben, a Tolnai utcában és a Gáz utcában is... A gyorsaság érdekében kell komolyan venni a szabályokat is.

Fotó: Koppán Viktor

A tavalyi év során tervszerű ellenőrzések keretében el is mentek a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei több székesfehérvári társasházba, hogy a kötelező tűzvédelmi előírások betartását szemügyre vegyék. Hogy miért? Azért, hogy ha később, egyszer mégis csak menni kell életet menteni, ne kelljen küzdeniük a tűzoltóknak az útjukba akadó holmikkal.

Farkas-Bozsik Gábor, a katasztrófavédelem megyei szóvivője mesélt a tapasztalatokról:

– A leggyakoribb probléma a menekülési útvonalként számba vehető útvonalak leszűkítése volt – szögezi le a szakember, aki találkozott már a tűzoltók útjába akadó kerékpárral, hűtőszekrénnyel, cipősszekrénnyel, virágcserepekkel is. A pech az, hogy ez a szabálytalanság pont nem az, amiben a katasztrófavédőknek mérlegelési jogkörük van, Nem figyelmeztethetnek, nem szólíthatnak fel, hanem bírságolniuk kell. Ám a kiszabott tételeknél azért méltányosan számoltak:

– A székesfehérvári katasztrófavédelmi kirendeltségnek az a bevett gyakorlata, hogy ha először fordult elő a szabálytalanság, valamint, ha a lakóközösség is együttműködő, akkor lehetőség szerint  az alacsonyabb összeget szabta ki a hatóság – hangsúlyozza a szóvivő, ahogy azt is: céljuk ugyanis nem a bírságbeszedés, hanem hogy az emberek megértsék, miért van szükség ezekre a szabályokra. – Szeretnénk elérni, hogy ne azért tartsák fenn a tűzvédelmileg helyes állapotot, mert a hatóság bírságolhat, hanem azért, mert ez az érdekük.

Fotó: Koppán Viktor

Szollár-Kaczúr Beatrix, székesfehérvári társasházkezelő tapasztalata egyébként az, hogy a legtöbben igyekeztek eleget tenni az előírásoknak. Ám akadnak olyanok, akik a lépcsőház elszeparált kis területeit is saját territóriumuknak tartják – ők nem vagy csak nehezen értik meg, miért nem lehet a lépcsőházban a kanapé. miért nem lehet rács az előtérben.

– Az első ellenőrzéseket követően vannak, akik „ellazulnak”, vagyis visszateszik a kitett virágokat, bútorokat. Ilyenkor szokott jönni a meglepetés és az újbóli felháborodás, amikor utóellenőrzésre visszatérnek a tűzoltók – teszi hozzá a társasházkezelő.

Fotó: Koppán Viktor

A tűzvédelmi szakemberek egyébként bírságoltak tavaly társasházakat és magánszemélyeket is – ha sikerült kideríteni, kié a lécsőházba kitett bútor, akkor a lakó kapta a kiszabott összeget, Ha nem, akkor bizony a társasház. Ilyen is, olyan is előfordult szép számmal. Farkas-Bozsik Gábor kérdésünkre elárulta: tavaly összességében 2 millió 60 ezer forint bírságot szabott ki Székesfehérváron a tűzvédelmi szabályok be nem tartása miatt a katasztrófavédelem. Az ellenőrzéseket azonban idén is folytatják, ahol problémák merültek fel, oda visszamennek, ahol még nem jártak, azt betervezik...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!