Hírek

2015.06.10. 16:57

Mentőlánc a sérült egerészölyvért - Már jó kezekben a fiatal madár

Egy Kunfehértó melletti erdőben talált rá Bakó Márton erdész arra a sérült, feltehetően fészekből kiesett fiatal egerészölyvre, amely szerda délután, az egyik távolsági busz sofőrjének segítségével érkezett meg Székesfehérvárra.

Házi Péter

Horváth Hella, a Vadmadárkórház munkatársa ment el a buszállomásra a sérült állatért, nem sokkal később pedig már Berkényi Tamás állatorvos vizsgálta meg a védett madarat.

Úgy tűnik, szerencsére ezúttal nem áramütött madarat küldtek a lelkes madárbarátok, ugyanis az állatorvos "csak" egy törést talált az egyébként gyönyörű tollazatú madár bal lábán. A törött lábat most egy velőüregszeg segítségével rögzíti Tamás, s ha a csont rendben összeforr, öt-hat hét múlva akár a fogságot is elhagyhatja a madár. A szóban forgó egerészölyv idén tavasszal születhetett, s Tamás szerint akár a gyakorlatlansága is okozhatta a lábtörését, de az is lehet, hogy egyszerűen kiesett a fészekből. Meglepően nyugodt volt egyébként a madár ottjártunkkor, valószínűleg azért sem csípett oda az emberi kéznek, mert még annyira fiatal egyedről van szó, hogy kevéssé érzi a veszélyt. Mindenesetre várhatóan szerda éjszaka altatásban lezajlik a műtét, a csont rögzítése és utána már csak a felépülés vár a csodaszép madárra.

Sikerült beszélnünk azzal a kiskunhalasi férfival, Kiss Tamás polgári természetőrrel, akinek az erdész eljuttatta az egerészölyvet. A kiskunhalasi férfi először idén márciusban küldött egy sérült gólyatöcst a fehérvári Vadmadárkórházba, s mivel azt a madarat sikerült megmenteni, azóta több sérült madarat is küldött már ide. Sajnos a legutóbbi, áramütött gólya, amelynek érkezéséről mi is beszámoltunk, az ápolás ellenére elpusztult, túl nagy áramütés érte.

Amint Berkényi Tamás kiemelte, önkéntesek segítségét várják, akik segítenének a telefonos ügyeletben, adminisztrációban, esetleg takarításban, mert ez az időszak nagyüzem, van, hogy napi öt-tíz sérült madár érkezik hozzájuk, nem ritka a hatvan-hetven telefon sem naponta. Aki szívesen részt venne a madármentésben, az a Vadmadárkórházban, de akár nálunk is jelentkezhet!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!