Hírek

2014.03.11. 20:10

Mérik a levegő szennyezettségét

Székesfehérvár - Svájci Országos támogatásból fejlesztik a Légszennyezettségi Mérőhálózatot.

Klecska Ernő

A program részleteiről tegnap Illés Zoltán, a vidékfejlesztési tárca környezetügyért felelős államtitkára és Jean-Francois Paroz svájci nagykövet számolt be a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőségen.

A mérőhálózat fejlesztése lehetővé teszi, hogy pontosabb képet kapjunk hazánk légszennyezettségéről. A tavaly augusztusban kiírt közbeszerzési eljárás 144 mintavevő készüléket, 31 laboratóriumi mérőeszközt és két mobil mérőállomást tartalmazott.

Az országban működő tíz környezetvédelmi és természetvédelmi felügyelőség közül hétnek van laborja, így a beszerzett műszerek és mintavételező eszközök hozzájuk kerültek. Ezek között gázkromatográfok, ionográfok, spektrofotométerek vannak, amelyek alkalmasak arra, hogy levegőből, vízből és a talajból szennyező anyagokat mutassanak ki már egészen kis koncentráció esetén is mondta el Illés Zoltán.

Jean-Francois Paroz, Illés Zoltán, Alföldi Attila laborvezető ( Fotó: Tósoki Attila )

A program segítségével teljesíthetőek lesznek az EU szigorú légszennyezettségi határértékei, így megelőzhető lesz a kötelezettségszegési eljárás és az ezzel járó évi tízmilliárd forintos bírság is.

Lehetővé válik egy pontos helyzetkép készítése, amely alapja lehet a 2014-2020 közötti időszakban tervezett, az ipari és közlekedési légszennyező anyagok keletkezését csökkentő beruházásnak is tette hozzá.

Jean-Francois Paroz elmondta: az első szállítmányok megérkeztek a laborokba és az első kézzelfogható eredmények rendelkezésre állnak . A korszerűsítést Svájc 1,2 milliárd forinttal támogatta, a 15 százalékos önerőt a vidékfejlesztési minisztérium biztosította hangzott el tegnap.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!