Hírek

2017.04.06. 20:26

Merjünk nagyok lenni! Az országos tudománytörténeti verseny megyei fordulói

Az országos tudománytörténeti verseny megyei döntőjének kiírását a tudománytörténeti vándorkiállítás hatodik iskolai állomásán, az Atilla Király Gimnáziumban tették közzé.

V. Varga József

A Merjünk nagyok lenni! című országos tudománytörténeti versenyt már a vándorkiállítás múlt év novemberi megnyitóján meghirdette a Magyarok Világszövetsége.

Amint az abai gimnáziumban elhangzott: ha hajdan tudták, hogy a tudás hatalom, akkor ma még inkább tudnunk kell, hogy a tudás is lehet fegyver. Talán a legjobb fegyver, hogy harcainkat a szellem erejével és alkotással, teremtéssel vívjuk meg nemzeti és emberi sorsunk jobbítása érdekében.

- Kedves diákok, nevelők és tanítók! Ezúton hívunk, szólítunk benneteket, várjuk önöket, hogy vegyetek, vegyenek részt az országos vetélkedő Fejér megyei kétfordulós döntőjén - emelte ki Boór Ferenc, a Magyarok Világszövetsége Fejér megyei szervezetének elnöke, a Fejér Szövetség társelnöke. - A tét az országos elődöntőbe jutás.

Boór Ferenc és Gál Erzsébet, a vándorkiállítás "arcai", kísérői
Fotó: V. Varga József

Az előzetes nevezést május 14-éig kell leadni az iskolai titkárságokon.

Amint megtudtuk: a megyei első forduló csapatverseny (ajánlottan 3-5 fős csapatokkal). Időpontja május 21. 10 óra (esőnap május 28.), helyszíne Székesfehérvár, Zichy liget (tudománytörténeti versenypont).

A megyei második forduló az egyéni döntő: május 29-én 10 órától a Hunyadi Mátyás Szakgimnáziumban (Székesfehérvár, Várkörút).

Helyszíni nevezés mind a csapatversenyen, mind az egyéni döntőn lehetséges.

A megyei verseny első fordulójára teljesítendő kötött csapatfeladat: talányos zár, avagy közkeletű nevén ördöglakat és/vagy (nem kötelező, azonban ajánlott mindkét feladatot teljesíteni, hiszen esélyt jelent a nagyobb pontszámra) egy szabadon választott - a kiállításon szereplő nem Nobel-díjas - magyar tudós személyét vagy alkotását vagy életét megjelenítő (címmel megnevezett) műalkotás elkészítése, létrehozása és bemutatása.

Az első fordulón csapattagként való részvétel a megyei egyéni döntőre nevezés alapfeltétele. További részletek és a felkészülési segédletek a Fejér Szövetség honlapján olvashatók.

Az abai megnyitón és a verseny közzétételén részt vett Gál Erzsébet, a Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány kurátora.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!