Hírek

2017.03.29. 17:18

Mi lesz az iskolával? - A felső tagozat sorsa még nem dőlt el

Füle - Két helyről is érkezett a meghívó: miszerint rendkívüli, összevont szülői értekezletet tartanak hétfőn délután a fülei iskola és a falu jövőjéről, a felső tagozat Polgárdiba való áthelyezésének ügyéről.

V. Varga József

Ott voltunk, de időközben kiderült: az értekezlet nem sajtó nyilvános. Így dolgavégezetlenül távoztunk. Mi lesz veled, iskola? - firtattuk aztán kedden az illetékesektől. Kérdéseinkre estig nem kaptunk választ. Nem tudtunk meg semmit az értekezletet összehívó Pergel Andreától, a szülői munkaközösség elnökétől. Török Szabolcs, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Székesfehérvári Tankerületének igazgatója tegnap elmondta: feladatuk, hogy minden diák számára biztosítsák a minőségi oktatás feltételeit (infrastrukturális háttér, szakos pedagógus ellátottság). A tankerület minden döntését e célnak rendeli alá.

A sport- és egészségnapot minden év tavaszán, áprilisban tartják a Fülei Általános Iskolában Fotó: FMH-archív (V. Varga József)

A Hírlap érdeklődésére Gubicza József polgármester kifejtette: szívügye a 300 éves iskola sorsa. Annak idején, amikor Polgárditól különvált az intézmény, öt tantermet az önkormányzat építtetett hozzá. Amióta a Klebelsberg központ látja el az iskola fenntartási és működtetési feladatait, a képviselő-testület minden évben 25 millió forintot szorított ki a falu költségvetéséből az iskola működtetéséhez. Sajnos zárva van a versenysportra is alkalmas tornacsarnok, nem fogadja a környékből jelentkező egyesületeket, sportolni vágyókat. Megszakadt a kapcsolat a fővárosi labdarúgóklubbal is, akik nyaranta sporttáborokat hoztak le Fülére. Nagyon sajnálja, hogy ez és így történik az iskolával - tette hozzá.

A fenntartóváltás is megoldás lehet

- Az elsődleges probléma nem az, hogy kevés gyerek születik, hanem hogy éveken keresztül terjed a pletyka, bezárhatják az iskolát, megszüntethetik a felső tagozatot. Így egyik szülő sem íratja csemetéjét szívesen a hírbe hozott iskolába. A fülei iskola esetében a szülők olyan alternatívákat ajánlottak a tankerület számára, amelyeket - remélem - megfontolnak, és kivételesen időt adnak az iskolának az átállásra, és így hosszú távra biztosítva lehet az intézmény jövője - fogalmazott az ügyben Tancsa Ágnes jobbikos képviselő, aki részt vett a szülői értekezleten, s felajánlotta segítségét. A megoldást elsősorban a fenntartóváltásban látja, erre több lehetőség kínálkozik. Hozzátette, a település minden fejlesztést háttérbe szorított, hogy az iskolát fejleszteni tudja.

Ennek eredménye lehet, hogy sok gyerek Polgárdiból is átjár ide iskolába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!