Hírek

2017.04.12. 17:05

Mi lesz nyitva, mi közlekedik az ünnepek alatt?

A mostani húsvét lesz az első olyan négynapos ünnep, amikor nagypéntek munkaszüneti nap. Mikor lesznek nyitva a boltok, milyen menetrend szerint mennek a vonatok és a buszok?

Fejér Megyei Hírlap

Nagypénteken az üzletek zárva lesznek, április 15-én szombaton a rendes nyitvatartás szerint üzemelnek a boltok, ugyanakkor van, ahol hosszabbított nyitvatartással várják a vásárlókat. Április 16-án, vasárnap az üzletek zárva lesznek, amiként húsvéthétfőn sem nyitnak ki, érdemes ezért szombaton bevásárolni.

Az úgynevezett zárva tartási időszakban (április 14-én valamint április 16-17. között) a törvény szerint nyitva lehetnek a benzinkutak (és az annak részeként működő kisboltok), a virágboltok, édességboltok, a vendéglátó- és szórakozóhelyek. A nonstop üzletek, trafikok ugyancsak, amennyiben maga az egyéni vállalkozó, a bolt tulajdonosa vagy a segítő családtag áll a pult mögé. Ezen kívül a kifejezetten a húsvét alkalmából rendezett piacok, vásárok árusító helyei is működhetnek ebben az időszakban.

Habár nagypéntek idén már munkaszüneti nap, fontos tudni, hogy a pénteki menetrend szerint mennek majd a vonatok
Fotó: FMH-illusztráció

Térjünk át a közlekedési tudnivalókra: A vonatok április 14-én pénteken, azaz a munkaszüneti napon a pénteki menetrend szerint közlekednek. Szombaton a szombati menetrend szerint indítják a vonatokat, április 16-án vasárnap pedig az ünnepi menetrend szerint indulnak a szerelvények.

Április 17-én, azaz húsvéthétfőn szintén az ünnepi menetrend szerint mennek majd a vonatok. Április 18-án, kedden visszrendeződik minden a szokásos kerékvágásba, aznap már a szokásos munkanapi menetrend szerint közlekednek a vonatok.

A MÁV ígérete szerint valamennyi üzemképes szerelvényét elindítja, ettől függetlenül persze ne lepődjünk meg, ha a vonatokon nem találunk ülőhelyet. Célszerű már előre megváltani a jegyeket és érdemes helyjegyet is vásárolni, főként hosszabb utazás esetén.

A távolsági buszok csütörtökön, a kezdődő tavaszi szünet miatt a hét utolsó munkanapjára érvényes menetrend szerint indulnak. Április 14. nagypénteken a munkaszüneti nap menetrendje lép érvénybe, április 15. szombaton a szombati menetrend érvényes. Húsvétvasárnap pedig a munkaszüneti nap szerint járnak a távolsági buszok. Április 17-én, húsvéthétfőn szintén a munkaszüneti napra vonatkozó indulási idők lesznek az érvényesek, de április 18-án, kedden viszont a hét első munkanapja szerinti menetrend lesz a mérvadó a helyközi buszjáratoknál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!