Hírek

2014.08.22. 13:00

Várkörúti gyilkosság: új fejleményről értesültünk

Székesfehérvár – Nagy port vert fel négy éve a Várkörúti gyilkosság néven elhíresült ügy. Amiben új fejleményről értesültünk.

Zsigó Ferenc

Biztos forrásra hivatkozó, ugyanakkor névtelen levelet kaptunk pár napja. Ebben egy magát Horváth Máriának nevező illető – aki bizonyára nem az, mert email fiókja már nem létezik – arról tájékoztatott bennünket, hogy „a 2010. május 26.-án történt Várkörút 36. szám alatti gyilkosság ügyében felülvizsgálati indítványt terjesztettek be a Kúriára, a székesfehérvári törvényszék útján.” Hozzáteszi még, hogy „valószínűleg nem egészen úgy történtek a dolgok, ahogyan azt a tényállás tartalmazza.” Nem szokásunk névtelen levelekre reagálni, de most kivételt tettünk. Megkérdeztük a törvényszéket, s a hír igaz.

A fiatal lány és barátja az egyik tárgyaláson 2012-ben. Mindketten fegyházbüntetést kaptak

Mint emlékezetes, az akkor még középiskolai tanulmányokat folytató lány és barátja szerelmi kapcsolatát a lány édesapja ellenezte, illetve az apa-lánya viszonyt további problémák is terhelték.

A bírósági tényállás szerint a fiatalok 2012. május 25-én elhatározták, megölik a lány apját, hogy ne álljon kettejük közös életének útjába. Azt tervezték, hogy álmában megfojtják az idős férfit. Tervüknek megfelelően a fiú elrejtőzött a lakásban, megvárta, míg a sértett lefekszik, majd egy párnát az arcára nyomva fojtogatni kezdte. A szobába a lány is bejött, s egy kést adott át társának, majd szobájába visszatérve sírdogált. A fiú a késsel többször megszúrta a sértettet. Az apa halála számos sérülése közül a nyaki metszett sebzés nyomán létrejött külső és belső elvérzés, vérvesztéses sokk miatt következett be - szerepel az iratokban.

A fiú ezután a megbeszéltek szerint szigetelőszalaggal összekötözte a lány kezeit, lábait, a száját beragasztotta, hogy a cselekményt rablótámadásnak álcázzák.

A Székesfehérvári Törvényszék több tárgyalást követően melyek során mások mellett genetikai szakértőt is kirendeltek 2012. május 2-án hozott első fokon ítéletet. Az ítélet a Fővárosi Ítélőtábla, mint másodfokú bíróság határozatával 2013. március 6-án emelkedett jogerőre. Az I. rendű vádlott fiút a bíróság előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt 17 évi fegyházra, és 10 évi közügyektől eltiltásra, a II. rendű vádlottat a lányt pedig szintén előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette miatt 10 évi fegyházra, és 10 évi közügyektől eltiltásra ítélte.

A napokban érkezett névtelen levél nyomán megkerestük a törvényszéken Oláhné Szurok Szabina bírónőt a Székesfehérvári Járásbíróság elnökhelyettesét, aki arról tájékoztatott, hogy a lány meghatalmazott védője, Nagy Mátyás ügyvéd valóban nyújtott be felülvizsgálati indítványt idén júliusban a törvényszékre, ahonnan felterjesztették azt a Kúriára.

A felülvizsgálati indítvány többek között hivatkozik arra - tájékoztatott a bírónő - , hogy a II. rendű vádlott első rendőrségi vallomása alkalmával tudatmódosító gyógyszerek például Frontin hatása alatt volt, melyet a cselekmény után a kórházban, orvosi utasításra vett be. Ekként vallomása összefüggéstelen, tárgyszerűtlen, törvényesen beszerzett bizonyítékként nem lehet értékelni - érvel az ügyvéd. Vitatja továbbá a felülvizsgálati kérelemben a cselekmény előre kitervelt voltát is. A most 22 éves lány életében a felülvizsgálati kérelem pozitív elbírálása nyomán változás várható. Most már több mint másfél éve ül rács mögött a fegyházban, azelőtt két évig volt előzetesben. Nagy kérdés, mikor és milyen döntés születik a Kúriánál, és marad vagy csökken az eredeti, 10 év fegyházról szóló büntetés...




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!