Hírek

2015.05.21. 17:02

Miért áll a felújítás Székesfehérváron? - A biztosító halogatja a fizetést, a lakók költöznének

Székesfehérvár – Még mindig látszanak a pusztító tűz nyomai a szedreskertben közel két hónapja kiégett lakóházon. A felújítás megtorpanni látszik, vajon mikor költözhetnek be a lakók?

Házi Péter

Amilyen nagy lendülettel indult meg a március végén kiégett szedreskerti lakóház felújítása, éppen annyira megtorpanni látszik az elmúlt hetekben a munka: a kiégett második emeleti lakás homlokzata még mindig fekete a koromtól, de az ablakok sem kerültek be a helyükre. Gáz, villany és víz ugyan már van, de a lépcsőház felújítása sem fejeződött be.

Az utóbbi napokban egy házaspár saját felelősségére ugyan visszaköltözött a házba, de látható, hogy a munkák megrekedtek.

A második emeleti lakásban például, ahol a tűz keletkezett, a korom eltüntetésén és a vízvezetékek kiépítésén túl valójában még egyetlen komoly munkafolyamat sem indult meg.

- Valóban csak részfolyamatok fejeződtek be, ugyanis pénzügyi vitába keveredtünk a biztosítóval, erről azonban többet egyelőre nem kívánok elárulni. Egy levélben kértem a biztosítót, hogy fizesse végre ki a megítélt összeget, erre a válaszra várok most, abban a reményben, hogy kedvező lesz és akkor végre ismét felgyorsulhat a felújítás - mondta érdeklődésükre Egyed Attila, a ház közös képviselője, aki arra a kérdésre, mikor válik teljes egészében lakhatóvá a ház, az említettek okán nem tudott válaszolni.

Március végén égett ki a második emeleti lakás, de azóta nem sok minden történt –mutatja Egyed Attila. Fotó: Koppán Viktor

- Sokan, nagyon sok energiát és időt öltek abba, hogy a ház lakhatóvá tétele minél gyorsabban megvalósuljon, de úgy érzem, a biztostó hozzállása miatt ez egyre jobban csúszik - tette hozzá a közös képviselő.

Úgy tudjuk, hogy a lépcsőház és a lakások biztosítói csak bizonyos előlegeket fizetett ki a háznak és a lakóknak, de további összegeket nem hajlandóak, amíg nem készül el a tűzvizsgálati jegyzőkönyv. Erre egyébként a katasztrófavédelemnek 45 napja van, de ebbe nem számít bele, amíg a külső szakértő szakvéleménye el nem készül. A vizsgálat még folyamatban van.

Mindenesetre a lakók egyre inkább csalódottak, úgy érzik, a biztosító a tragédia után, a helyszíni kárfelmérésnél nem ezt ígérte nekik. Hanem azt, hogy minden a leghamarabb lezajlik. Többen egyébként önkormányzati bérlakásokban laknak, de közben a kiégett házban lévő lakásuk rezsijét is fizetniük kell. A szedreskerti paneltűzben ketten meghaltak, többen füstmérgezést szenvedtek és több lakás lakhatatlanná vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!