Hírek

2017.06.20. 09:49

Miért éppen most és itt? – Martonvásártól Bicskéig

Vál – Együtt és külön-külön is egyedit és érdekeset kínálnak a Pannónia szíve turisztikai programban a települések. A meglévő értékekre épít a terv, s merész ötleteket kapcsol hozzá – csak így keltheti fel az érdeklődést.

Zsohár Melinda

Ma már nem mennek a turisták oda, ahol „egyszerűen” szép a táj, a természeti környezet, de akkor sem, ha különleges építészeti emlék, hagyomány kötődik a helyszínhez. Mindezen felül attrakció kell, mindig valami más, ami másutt nincs, meghökkentő és meglepő, vagy legalább olyan sajátos, ami a biztos „célréteget” odacsábítja. Budapest évtizedek óta népszerű a külföldiek körében, a turisták mégis dupla annyit költenek Bécsben, mint a magyar fővárosban, s átlagosan 1,8 napot töltenek országunkban. Mielőtt elkeserednénk, hogy ez kevés, hozzáteendő: a hazai turizmus a GDP 9 százalékát teszi ki, s az idegenforgalomban (legálisan) foglalkoztatottak száma 320 ezer fő. 2014-ben készült egy 180 országra kiterjedő országmárka vizsgálat, ami azt mérte, hogy melyek a legnépszerűbb turisztikai célpontok. Magyarország a világ 43. és Európa 20. helyezettje e rangsorban, ami nem rossz, de javításra szorul.

 

Fotó: Szabó Erika

Válba hívták meg a Pannónia szíve turisztikai programhoz csatlakozott települések polgármestereit, hogy bemutassák az impozáns, 370 oldalas tanulmányt a fejlesztésről. A részletekről már több pontot ismerhet a lakosság, a véglegesítés után egyben látható az első ütemben mintegy négymilliárd forintnyi költségvetésű koncepció. Valóban nagyszabású, mondhatni merész tervet tettek le a polgármesterek „asztalára” az ő bevonásukkal – távolabbra tekintve. Tessely Zoltán polgármester, a térség fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos, Molnár Krisztián, a Fejér megyei közgyűlés elnöke és Kovacsics Imre, a Spa Hungary Holding Zrt. vezérigazgatója, címzetes egyetemi docens, turisztikai szakértő foglalták össze a településvezetőknek a Pannónia szíve program filozófiáját.

 

Az Alcsútdoboztól Verebig, Martonvásártól Bicskéig, Csabditól Tordasig összesen huszonhárom települést magába foglaló területen (Ráckeresztúr utolsó pillanatban csatlakozott a többiekhez) nincs helye iparnak, hangsúlyozták a politikusok és szakemberek. E térség vonzereje éppen a viszonylagos érintetlenségben és nyugalomban rejlik. De melyek a kitörési pontok, amelyekhez kapcsolódva azok a bizonyos attrakciók, egyedi és különleges látnivalók és élmények kapcsolódhatnak? A térség sajátosan magyar vidéki jellege, a szelíd lankák, vadregényes kistájak, imitt-amott kastélyok, szőlővidékek és nyugalmas falvak jelenléte a hagyományt jelentik, s ehhez járulnak az új fejlesztések: kerékpárutak, szállodák, éttermek, cukrászdák, lovastanyák, sport- és kempingcentrumok, kulturális rendezvények.

 

A Pannónia szíve program zászlóshajója kétségtelenül Etyek, a legismertebb turisztikai vonzerő. Rókusfalvy Pál tizenhét esztendeje elkezdett szőlőskerti és borturisztikai arculatteremtő kezdeményezése sikerrel járt. Az Újhegy, a Körpincék, a Kecskegödör, az Öreghegy vén pincéi többsége felújítva, a gasztrosétány friss ötletekkel rukkol elő – múltból átmentett értékekkel jövőt teremtettek. De Etyekre terveznek olyan turisztikai látványosságokat és élményeket nyújtó helyeket, amelyeket ma még elképzelni is nehéz. Hatcsillagos szállodát, élményfürdőt, pezsgőmúzeumot. Kovacsics Imre turisztikai szakemberként több külföldi példát hozz arra, hogy az exkluzív kínálatra mindig van érdeklődő, valóban nem az átlagembernek szól – ám a helyieknek munkahelyeket teremt s bevételt hoz.

Miért éppen itt és most? Feltették a kérdést a program készítőinek többször az aggodalmaskodók. A huszonhárom település alkotta térség vonzó turisztikai célpont lehet a helyi értékek összehangolásával és az átgondolt fejlesztéssel. A főváros közelsége, a szép táj, a bor- és pezsgőkultúra, a falusi jelleg, a kastélyok, a lovas hagyományok, a kialakuló sportkomplexumok, a kisvasút, az agrárcentrum – egységes turisztikai kínálattal, nem külön-külön nyújthatják a vendégeknek a másutt nem megtalálható hangulatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!