Hírek

2015.09.04. 10:01

Miért fűrészelték ki a kandelábereket a Várkörúton?

Tegnap reggel készítette olvasónk a feol.hu-nak elküldött fotóit a Várkörúton, ahol, mint írja, minden második lámpaoszlopot elfűrészeltek, kiszedtek a helyéről. Hasonló sors várhat a többire is, hiszen minden régi oszlop tövénél felszedték már a térkövet. Olvasónk szerint több mint egy hete így néz ki a Várkörút.

Házi Péter

"Felháborító, hogy flex-szel kivágták a lámpákat, helyükre nem került semmi! De nem is kellett volna ezeket kivágni, mert még kb. 30 évig ezek oszlopok maradtak volna, olyan vastag anyagból készültek, csak le kellett volna festeni őket! A takarék előtt már csak a földkábel áll ki a földből - az egyik képen tökéletesen látszik - , aminek a vége talán szigetelő szalaggal van betekerve, felmerül a kérdés, hogy ez azontúl, hogy járdában van, nem csak ronda, még életveszélyes is ,mert bárki hozzáérhet,  semmilyen más módon nincs burkolva! Így most már szépen lassan a sötétség veszi birtokába az eddig legfényesebb Várkörútatat!" - panaszolja olvasónk, aki szerint az újjáépített szakaszon a ledes lámpák meg sem közelítik azt a fényt, mint amit a régi lámpák szolgáltattak!

Amint az önkormányzattól megtudtuk, természetesen nem maradnak így a lámpatorzók, a Várkörút felújításának projektjében azonban nem szerepelt ezeknek a lámpáknak a cseréje, így most a Városgondnokság utólag cseréli azokat újra. Ugyanolyan típusú és stílusú egykaros lámpák kerülnek beépítésre a Petőfi és Budai út közötti szakaszon mint a körforgalomban, a Jávor Ottó tér előtti szakaszon pedig a betonoszlopok helyett kétkaros oszlopok lesznek. Mivel ez későbbi beszerzés, ezért nem tudott a csere a Várkörút egy időben megvalósulni.

Nem véletlenül vettek ki minden másosik lámpát a helyéről: ha egyszerre szedték volna ki az összeset, akkor most valóban sötét lenne az útszakasz. Azaz így szakaszosan végzik majd a cserét.

A led-lámpák fényerejével kapcsolatban az önkormányzat szakirodája annyit közölt, a lámpák a jelenlegi szabványoknak megfelelő fényerejűek, és a fényeloszlás is szabványos. Az útkategóriához igazodva a fényerő a korábbinál nagyobb, üzemeltetési költsége viszont jelenősen kisebb. A LED-technológia alkalmazása egyik eszköze az energiafelhasználás csökkentésének, Földünk és a klíma védelmének. Mivel a LED alkalmazása nem jár hőtermeléssel, így a települések nyáron tapasztalt túlzott felmelegedésében nincs szerepe, a mikroklíma védelmét közvetlenül szolgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!