Hírek

2016.02.24. 18:25

Újra igazolni kell, hogy 91 éves édesanyja 14 év után is mozgássérült: komoly visszhangot váltott ki cikkünk

Székesfehérvár - Komoly visszhangot váltott ki egyik olvasónk gondja. Fekete Ferencné azt panaszolta lapunknak: 91 éves édesanyját 2002-ben mozgássérültnek nyilvánították, ám most, 14 év után erről újra igazolást kell szerezni.

Gábor Gina

Az idős asszonyról egy 2002-es szakvélemény kijelentette: állapota végleges. A szakvélemény alapján ötévenként lehetett a szállítását megkönnyítő mozgássérült parkolójegyet igényelni. Korábban. Most a kormányablaknál Fekete Ferencné azzal szembesült: a jogszabály megváltozott. Újra igazolni kell, hogy 91 éves édesanyja 14 év után is mozgássérült. Ezt lapunknak a kormányhivatal is megerősítette. Az új eljárásban mintegy két hónapot kell várni, amíg a család megkapja a néni szállításához nélkülözhetetlen parkolójegyet. Az írást sokan kommentálták a feol.hu-n, majd a közösségi oldalon. Íme néhány vélemény.

A mozgássérültek számára nagyon fontos lehet a parkoló kártya: hozzájutni most jóval nehezebb

„Pontosan így van, ahogyan a cikkben írták! A szüleim itt vannak kártya nélkül, miközben nehezen mozognak, és több hónapot kell várni az „ítéletre”! – erősíti meg a cikkben foglaltakat az egyik olvasónk.

De akad, aki egyetért a rendelkezés szándékával: „Sokan visszaélnek a roki kártyával! Meg lehet köszönni nekik a szigorítást! Honnan tudja a hivatal, hogy mi van a név mögött? El kell menni aztán simán meghosszabbítják!”

„Nem hosszabbítják meg simán, újabb felülvizsgálat kell hozzá, ugyanúgy, mint a leszázalékolásnál” – magyarázza az egyik érintett, aki szintén két hónapot várt az ügye elbírálására.

Más ezt veti fel: „Mi van akkor, ha egy 90 éves ember – ne adj Isten – az engedély kiadása másnapján meghal. Akkor a rokon még 5 évig használja a joghatályát vesztett engedélyt ? Na ezért kell mindig újra és újra megújítani ezeket az engedélyeket! Ez a jogszabály teljesen életszerű és logikus, még ha egyeseknek meghaladja az értelmi szintjét is !”

Ezzel a véleménnyel más így száll vitába: „A rokon csak akkor használhatja, ha ott van vele a mozgássérült személy! Egyéb esetben bűncselekményt követ el. Erre hivatkozni tehát életszerűtlen! (Igaz, van aki visszaél vele, de ez nem az okirat hibája.)

„Aki ezt kitalálta, kívánom neki, hogy fél lábbal, fél kézzel álljon a vizsgálat elé, és addig várjon, míg ki nem nőnek a végtagjai – átkozódik valaki.

„Sajnos a cikkből kiderült, hogy a törvény betűjéhez ragaszkodva, az előírásokat betartva járt el a kormányhivatal. Tessék mondani ilyen esetekben miért nem működik az azonnali törvényalkotás (-módosítás), akár visszamenőleges hatállyal is?” – kérdezi egy kommentelő.

Cikkünkben felvetettük: ha valaki egyszer már kapott igazolást arról, hogy állapota végleges, akkor arra a két hónapra, amíg az új eljárást lefolytatják, miért nem kaphat ideiglenes parkolási jegyet?

Nos a közösségi oldalon írásunkat kommentálta a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége is. Ők így írnak erről: „Ideiglenes parkolási igazolványt mi is kezdeményeztünk tavaly ősszel az elhúzódó ügymenetre tekintettel, de a szaktárca nem támogatta.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!