Hírek

2017.01.13. 10:25

Miért különlegesek a házimacskák?

Székesfehérvár - Nem ritkán önmagukat állatbarátnak tartó emberek jelentik ki, utálják a macskát. De milyen állat is a házimacska?

S. Töttő Rita

Erről mesél Lorászkó Gábor, székesfehérvári állatorvos.

– Kiválóan lát szinte teljes sötétben, remekül hall és különít el hangokat, villámgyorsan fut, de zsákmányra kikezdhetetlen türelemmel vár – kezdi sorolni a cicák különleges képességeit a szakember és folytatja:

– Saját magasságának többszörösére felugrik, függőleges felületeken felkapaszkodik, méretéhez képest szédítő magasságban sem szédül. Bár általában nem szeret, de remekül tud úszni. Kültakarója jobb, mintha mi két tollkabátot vennénk egymásra. Képes önmagát nagyon különböző környezetekben ellátni, a kölykei számára rendkívül gondos anya, kijáró, ütött-kopott kandúrként pedig a környék vagány verekedője.

Fotó: S. Töttő Rita

És hogy is teszi mindezt? – merül fel a kérdés. Az állatorvos elárulja: bár az átlagos emberi élethossz töredékét éli, de azt aztán tökéletesen kihasználja. Számára nem a hétvége valamilyen programja vagy a nyaralás egy-két hete a felüdítő jutalma az évnek, sok rossz nap után végre egy jó, hanem az egész év maga a véget nem érő vakáció. Nem köt az általunk gyakran kompromisszumnak nevezett alkut sem, számára minden napnak sikerülnie kell.

Ha süt a nap, akkor azért, ha egy meleg fűtőtesthez oda lehet bújni, akkor azért. Nincs idegeskedés és aggódás (ami kétségkívül az idegrendszer egyszerűbb felépítésével is összefügg), de képes örülni a legegyszerűbb eseményeknek, és ezt ki is tudja mutatni. Persze, ha mi egy macskakosárnál többre vágyunk, nem vehetjük át maradéktalanul a macskák örök vakációjának módszerét... De valószínűleg tanulhatunk tőlük, és kiderülhet a magunk számára, az év macskaszemmel megélhető jobban is a szokásosnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!