Hírek

2016.05.31. 12:10

Miért szökik el ennyi gyerek?

A rendőrség évente közel 1300 gyermekeltűnési ügyben folytat eljárást. Időben fel kell ismerni, és komolyan kell venni a gyermek jelzéseit, az intő jeleket. Az Ezer lámpás éjszakáján Dér Tibor rendőr századossal beszélgettünk a csellengőkről.

Buthy Lilla

Ha egy gyerek megszökik, az üzenet. Egy  kétségbeesett jelzés, hogy nem érzi jól magát, vagy nem kap elég figyelmet. A problémáira nem lát más megoldást csak a csavargást, kitörést keres otthonról. Ez azonban rengeteg veszélyt rejt magában, hiszen a távollét alatt – védelem híján – könnyebben válhat bűncselekmény áldozatává, vagy éppen elkövetőjévé.

– A legtöbb gyermek a nevelőintézetekből szökik meg, és nem csak egy alkalommal. Ismerősök, haverok hatására mennek el, kalandvágyból. Nem érzik jól magukat az otthonban, valahová tartozni akarnak – kezdte Dér Tibor, a Székesfehérvári Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának rendőrszázadosa.

Az intézetis gyerekek általában egy-két napra tűnnek el csavarogni, aztán önként vagy rendőrökkel, de visszamennek az otthonba

– A másik fő ok, az iskolai kudarc: ha nem szerepelnek jól, sikertelennek érzik magukat, akkor fölöslegesnek érzik, hogy oda menjenek. Keresik a pozitív behatásokat, azt a közeget, ahol ők is népszerűek és eredményesek lehetnek – tette a hozzá a százados.

Ha a fiatal egy családból tűnik el, akkor az otthoni miliőben kell keresnünk az okokat. A szülők közötti rossz viszony, ha válófélben vannak, vagy állandóan veszekednek, az a gyerek lelkén nyomot hagy. Bezárkózik, befelé fordul, vagy elvágyódik ebből a közegből. Próbál kiutat keresni. – Érdemes jobban odafigyelni, ha a gyerkőc kerüli a szülőkkel való kontaktust. Nem beszélget, nem mesél, kedvtelen és azt sem árulja el, hol tölti az idejét. Fontos, hogy folyamatosan érdeklődjünk felőle – mondta Dér Tibor. Az eltűnés oka lehet az is, ha gyenge a bizalmi kapcsolat a szülők és gyermekük között. Nem kommunikálnak, vagy épp nagy nyomást helyeznek rá, túl nagyok az elvárásaik. – Ha rossz értelemben szigorúak a szülők, akkor előfordulhat, hogy a gyerek egy-egy rossz jegy után nem mer hazamenni. Az esetek több mint 90 százalékában egyébként a fiatal még aznap, de legkésőbb másnap reggel – vagy önmagától, vagy rendőrökkel – előkerül. A felszínen megoldódik a probléma, de a háttérben, a „mélyben" is szükség lenne a változásokra – fogalmazott.

És mit tegyen a szülő, ha a gyermek nem ér haza a megbeszélt időpontban? Ha nincs a rokonoknál, barátoknál és a kedvenc helyein sem tudnak az eltűnt gyermek hollétéről, akkor haladéktalanul értesíteni kell a rendőrséget!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!