Hírek

2014.11.27. 20:00

Nem minden Mikulás-csoki rossz

Székesfehérvár - Nem minden csokoládé rossz, derül ki Mikulás közeledtével a kínálatból. A minőségi csokitélapó sem sokkal drágább.

S. Töttő Rita

Már hetek óta sorakoznak az üzletek polcain a csokoládé mikulások, amelyek zavarba ejtő választékban kerültek a vásárló szeme elé idén. A gyerekeket már nem csupán a csillogó fóliával, de a benne rejlő tartalommal is igyekeznek megnyerni a gyártók, sőt, néha átesnek a ló túloldalára is. A gyümölcsös ízesítésű csokitélapó viszonylag új, de kapható már fahéjas, karamelles, sőt, puffasztott rizses változat is, hogy csak néhányat említsünk a felhozatalból. A belbecs a részletekből olvasható ki csupán, fontos az apró betűs összetétel felirat. A legtöbb mikulás 25 százalék körüli kakaó szárazanyag tartalommal rendelkezik, ezek ára pár tíz forinttal olcsóbb, mint a magasabb, 30-40 százalékos társaiké.

Fotó: Koppán Viktor

A 100 grammos 30 százalék körüli kakaótartalommal rendelkező édesség 500 és 700 forint között kapható, a kisebbek arányosan olcsóbbak. Találtunk a polcokon 70 százalékos kakaótartalmú, igaz ugyan, hogy elég apró mikulást is, 100 forintért. De talán ez a legegészségesebb változat, s nem csak azért, mert minél több benne a kakaó, annál kevesebb benne az „egyéb” adalékanyag, hanem azért is, mert a kakaóvaj több élettani szempontból értékes anyagot tartalmaz, mint a bevonós változatban lévő növényi zsír. A legtöbb bevonó pálmazsírral, illetve egyéb, hidrogénezett növényi zsírral készül, és alig van benne kakaó: a polcokon 14 százalékos darabokat találtunk, egy 30 grammosat például 39 forintért. De az összetételnél és a címkénél mindenhol tisztességgel feltüntették, hogy bevonóval készült, ahogyan azt a fogyasztóvédelmi törvény is megkívánja. Ha picit is oda-figyelünk, nem vehetünk „zsákbamikulást”.

A kínálatból következik tehát, hogy vásárláskor el kell dönteni: olcsót keresünk vagy minőségit? Ez utóbbi általában garancia arra is, hogy finom, s azért ne feledjük: elsősorban ez az, amiért vesszük, illetve fogyasztjuk a csokoládét. A minőség és az ár a mikulások tekintetében tehát valóban kéz a kézben jár, de gyakran nagy ára van a különleges étkezési igényű vásárlókat kielégítő termékeknek. A népszerű paleo diétát követők egy 190 grammos mikuláscsomagot például majdnem 2900 forintért vásárolhatnak meg. Ebben található édesítőszerrel készült cukorka, étcsokoládé, nyalóka és mandulamarcipán is. A diabetikus mikulások mellett elérhető már glutén, tej és laktóz mentes szaloncukor is. Így azok a gyerekek is örülhetnek, akik valamelyik összetevőre érzékenyek. A fél kilós „mentes” szaloncukor 850–950 forint között kapható, a diabetikus gluténmentes pedig 1450-ért. Az ízvilág azonban páratlan, nincs rá panasz: kapható zselés, gumicukros, mogyorós, rumos, kakaós, marcipános, banános, karamellás, likőr, madártej és trüffel ízű, csoki, eper és kávé töltelékes is.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!