Hírek

2017.06.07. 13:19

Milliárdok jönnek Martonvásárra is

Mintegy 10 milliárdos fejlesztést terveznek Martonvásáron az akadémia mezőgazdasági kutatóintézetében.

Dávid Erzsébet

Megszületett a Magyar Tudományos Akadémia Tantárgy – Pedagógiai Kutatási Programjának első nemzetközi sikere: a finn LUMA Központ által meghirdetett StarT pályázaton az MTA-SZTE Természettudomány Tanítása Kutatócsoport munkái a legjobb tíz közé jutottak, gyakorlatuk pedig elnyerte a Nemzetközi LUMA StarT Oktatási Díjat. A díjazottakat a 36 országból érkezett, több mint 800 pályamunkából választották ki.

A tantárgy-pedagógiai program egyike azoknak a jelentős stratégiai projekteknek, amelyeket már elindított az MTA, s amelyek folytatását a következő időszakban is kiemelten fontos feladatnak tekintik a tudományos köztestület közelmúltban megtartott közgyűlésén újabb három évre megválasztott vezetői.

- A projektek főként a társadalmat és a tudományt foglalkoztató témákhoz kapcsolódnak, s multidiszciplináris, azaz több szakterületet is érintő kutatások – magyarázza az ugyancsak újra választott Barnabás Beáta főtitkár-helyettes. Példaként említi, hogy a globális klímaváltozással kapcsolatban nemcsak a változatos éghajlati viszonyok között is biztonságosan termeszthető haszonnövényeket kell előállítaniuk a kutatóknak, hanem számos egyéb problémára, egyebek között az élhető városok létrehozására, a migrációs és a jövő Európájával kapcsolatos kérdésekre is hiteles és a jövőben érvényes választ kell adniuk. Nagy jelentőségű stratégiai projektként az MTA koordinálásával elindult a Nemzeti Víztudományi Kutatási program, amelynek célja a hazai vízkészlet megőrzése, vizeink jó ökológiai és vízminőségi állapotának a fenntartása. A program foglalkozik egyebek között a folyóink állapotával, a termálvizeinkkel, a talaj vízgazdálkodásával és ökológiájával kapcsolatos kérdésekkel is.

Barnabás Beáta tudományos népszerűsítő előadásokkal, filmklubbal, s a Magyar Tudomány Ünnepének megrendezésével szeretnék elérni, hogy a tudomány mind inkább emberközpontúvá váljon
Fotó: Borbély Béla

A Tantárgy-Pedagógiai Kutatási Program célja pedig az alapvetően új, de a hazai módszertani hagyományokra épülő, a tanítás hatékonyságát fokozó tantárgyi eljárások és segédeszközök tudományos megalapozása, a tantárgy-pedagógiai szemlélet megújítását célzó gyakorlatias kutatások megvalósítása.

A stratégiai projektek mellett tovább fejlesztik a sikeres Lendület programot. Ebben új elem a Célzott Lendület Program, amely arra szolgál, hogy a gyakorlatban is megvalósítható eredmények szülessenek. A pályázatok finanszírozásához a tudomány eredményeit hasznosító cégek is hozzájárulnak.

A következő években el kell érni, hogy a tudomány mind inkább emberközpontúvá váljon. Ez nagyon aktuális, egyrészt, mert a mostani generációk igyekeznek gyorsan alkalmazni a kutatások eredményeit, másrészt, mert a tudomány fejlődésével, például az okos eszközök megjelenésével, számos új, megoldásra váró kérdés vetődik fel. Csak egyetlen közülük: ha egy vezető nélküli, úgynevezett okos autó balesetet okoz, kit lehet az ügyben felelősségre vonni? Az ilyen és hasonló problémák megoldására több tudományág együttműködésével kell megtalálni a helyes válaszokat – állítja Barnabás Beáta.

Fontos feladata az akadémia régi-új vezetőinek, hogy segítsék minél nagyobb számban bevonni a nőket a tudományos közéletbe. A főtitkár-helyettes szerint e téren igazán csak szemléletváltással lehet áttörést elérni, mert a nők többsége, bár sok közöttük a kiváló kutató,- nem karrierharcos.

Megyénk is részesül a fejlesztési, beruházási projektből.Martonvásáron Agrár-Innovációs Centrum, valamint látogató központ épül, s elvégzik a Brunszvik kert rekonstrukcióját. A létesítmények összesen 9,8 milliárd forintból valósulnak meg. 6 milliárd forintba kerül a kutatás mai követelményeinek megfelelő új kutatótömb, 3 milliárd forintot a világviszonylatban is a legkorszerűbbnek számító műszerpark beszerzésére fordíthat az akadémia, 800 milliót pedig a Kiskastélyból kialakított látogatóközpontra és a kert rekonstrukciójára szánnak – tájékoztatott a projektet felügyelő főtitkár-helyettes. A martonvásári beruházás mellett másik jelentős fejlesztésként 2019-re 3,5 milliárd forintos költséggel felépül a fővárosban a Kísérleti Orvostudományi Kutató Intézet új kutatóháza, s a tervek szerint megkezdődik a 151 éves MTA székház felújításának az előkészítése is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!