Hírek

2016.08.22. 18:30

Szabadegyházán minden főre jut egy faritkaság

Szabadegyháza - A papíron 2085 fős községben gyakorlatilag minden lélekre juthatna egy európai szintű növényritkaság, a helyi arborétum és egy volt biológiatanár hathatós segítségével...

Kocsis Noémi

Szabadegyházán pár éve még örömmel robogott át az autós, nem értette, miért kellene megállnia a legfeljebb szesziparáról nevezetes, a gyártól szagos településen. Most az lenne érthetetlen, miért ne állnának meg az erre járók - ugyanis az eltelt évek alatt nemzetközi színvonalú látványosságot fejlesztett ki az önkormányzat pénzügyi támogatásával a helyi iskola egyik mára nyugdíjas biológia-földrajz szakos tanára. Möszmer Antal tudása egyszerre lenyűgöző és kétségbeejtően széleskörű, viszont a színesen és lelkesen mesélő férfi tényleg igazi elkötelezettje a növényvilágnak. Az a típus, akit álmából felverve megkérdezünk valamelyik ciprusról és ő azonnal citálja a latin nevét, élőhelyét, megjelenését. Jó és hasznos értelemben vett megszállott.

Möszmer Antal olyan faritkaságokat ültetett a régen kopár területre, amelyek közül sok Európa híres botanikai kertjeiben sem élnek meg. Az állományt a tanár úr folyamatosan bővíti Fotó: A szerző felvétele

Az általános iskola egykori pedagógusa korábban is szívesen ültetett az iskolaudvaron, de a növények gondozása és a katedra együtt két embert kívánt volna, így lett Möszmer Antal a település főállású botanikusa. Mára több, mint másfélezer egyedet számlál az iskolakertben, a hátsó területen, valamint a szépséges templomkertben létrehozott kollekció, s mindet ő ültette. Az arborétumot legutóbb csoportosan a fehérvári Kertbarik Egyesület tagjai csodálták meg - szolid háromórás látogatás sikeredett a látogatásból, ugyanis szinte valamennyi fának, cserjének érdekes története van. Sokat kapcsolatok útján, vagy az interneten szerzett be Möszmer úr, néhány ritkaságot azonban még kiváló szakmai baráti köréből is csak ő tudott kiénekelni - viszont a hathatós kommunikációnak hála ma ott virulhatnak a helyi arborétumban. Itt van az arborétumok Szent Gráljának tartott kínai ezüstkataja is, amelyet gyakorlatilag hét lakat alatt, szó szerint egy nagy ketrecben tartanak: beszerezhetetlen kincs.

Tavasszal érkezett a tasmán magköpenyciprus, amelyet Magyarországon még senkinek sem sikerült felnevelnie, de itt szépen nődögél. (Fája olyan értékes bútorfa, hogy eredeti élőhelyén gyakorlatilag teljesen kipusztították.) De még hosszú lenne a listája az egyházai arborétum kincseinek, amelyre mostanáig kb. 18 milliót forintot fordított a falu, de amely manapság úgy 60 milliós értéket képvisel. Nem csoda, hogy Seattle-től Erdélyen keresztül ázsiai országokig számosan látogatják, s gyönyörködnek szépségében.

A rengeteget munkálkodó Möszmer Antal a falu népének tréfás kiszólása szerint gyakorlatilag az arborétumban is lakik, csak későn tér haza egy közeli faluban lévő házához, ahol egyébként 2500 növény várja gondoskodását. Az elkötelezett falubotanikus bakancslistájának élén jelenleg egy juharlevelű lángfa áll - s semmi kétség, hogy igen hamarosan lesz egy ilyenje is a településnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!