Hírek

2013.10.04. 14:15

Mindenhova kellenek nők

Székesfehérvár - Lányok és nők harca az infokommunikáció és a mérnöki tudományok területén ez, és a Horizont 2020 program volt a központi témája az október 3-án megrendezett konferenciának.

Sebestyén Lilla

Gépészmérnök, informatikus, szoftverfejlesztő, programozó, autóvillamossági mérnök A társadalmi sztereotípiák úgy diktálják, ezeket a munkákat kizárólag a férfiaknak találták ki. Az család és az oktatási intézmények akaratlanul is beletáplálják a leány gyermekekbe, hogy a műszaki dolgokat hagyják a férfiakra, barkácsolás helyett varrjanak, szerelés helyett főzzenek. Ez hozzáállás azonban az Óbudai Egyetem és a Nők a Tudományban Egyesület dolgozói szemében hatalmas hiba. Ennek, és a 2014-ben bevezetésre kerülő Európai Uniós, hétéves kutatás-fejlesztés programjának a Horizont 2020-nak az okán rendezték meg október 3-án, a Hiemmer-házban közös konferenciájukat.

A konferencián számos külföldi és magyar előadó beszélt erről a kontinenseket átívelő problémáról és a Horizont 2020-ról, amely az eddigi programoknál nagyobb figyelmet fordít a nők hátrányos helyzetére a munkaerő piacon. Többen többféle megoldást javasoltak, de először nézzük meg, miért is kell több nőnek lennie a műszaki egyetemeken, illetve az iparban:

- Egyetemi tanárként úgy tapasztalom, azok a csoportok, akiknél van legalább egy női hallgató sokkal összeszedettebbek. A csoportban a lány szervezi meg, hogy mindenki leadja időre a dolgozatát, elmenjen előadásra a társai pedig mankót nyújtanak neki a műszaki dolgokban. Úgy, ahogy az életben, itt és a munkaerő piacon is fontos, hogy nők és férfiak együtt dolgozzanak, mert az mindig valami nagyszerűt és jobbat eredményez, mintha csak az egyik nem képviselteti magát az adott feladatban. Kiegészítjük egymást és a különböző gondolkodásmódunk új ötleteket eredményezhet, egyszerűbbé teheti a munkát. Ezért van szükség a nőkre, ezeken a területeken is! - mondta el Seebour Márta, az Óbudai Egyetem tanára.

Azonban a nők előrejutását, számos dolog hátráltatja tudtuk meg Szekeres Valériától, aki szociológusként ezeket a tényezőket vizsgálta.

- A műszaki vagy informatikai területen elhelyezkedő lányokat az egyetemeken rivaldafénybe állítják, vagy teljesen kirekesztik és nem csak a hallgatók, sajnos a tanáraik is. Ez a legtöbb esetben, negatív hatással van a tanulmányieredményeikre. A hátrányos megkülönböztetés, pedig a munkakeresésnél is fellép újra és újra mondta el az Óbudai Egyetem docense, majd hozzá tette: Azonban vannak eszközök, amikkel a lányokat bíztatni tudjuk, illetve jobb helyzetet tudunk számukra teremteni. Ilyen például a Lányok Napja, amelyet idén második alkalommal rendeztek meg. Ezen a napon az iparvállalatok középiskolás lányokat fogadnak és ismertetik meg őket a különböző területekkel, hogy később a pályaválasztásnál, tudják, ez a lehetőség is nyitva áll számukra.

De még számos eszköz rendelkezésre áll ami segíthetné a nők elhelyezkedését a kutatás-fejlesztés területén, 100 %-os megoldást azonban egyik sem garantál, kivéve talán az agymosás

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!