Hírek

2017.06.22. 19:40

Mindenkire számítanak - Szabó Zoltán kómába esett

CSÓKAKŐ Szabó Zoltán, a település lakója kómába esett, mindent lát és hall, de beszélni, mozogni nem képes. Gyűjtés indult, hogy bekerülhessen egy alcsútdobozi otthonba, ahol nagyobb eséllyel indulhatna harcba a felépülés érdekében.

Majer Tamás

Szabó Zoltán és családja öt esztendeje költözött Csókakőre a Békés megyei Szeghalomról. Bár neki és feleségének, Tóth Andreának is volt állása, abban a reményben érkeztek Fejérbe, hogy itt több lehetőségük lesz. Hitték, hogy fiuk, az akkor alsó tagozatos Balázs felnövekedése számára is biztonságosabb körülményeket alakíthatnak itt ki. Évekig csókakői barátoknál éltek, nem sikerült még saját otthonra lelniük. Tavalyig! Végre igazi otthonuk lett. Ekkor érte őket csapás.

Zoltán a móri Learnél dolgozott áprilisig. Nem régi hír, a cég sok száz alkalmazottat bocsát el rövidesen. Zoltán úgy gondolta, elébe megy a dolgoknak, úgy ítélte, hogy gyorsan reagálva könnyebben talál új helyet, semmint, ha megvárja az utolsó napokat is, amikor mindenki egyszerre kerül utcára. Ám nem ez az a csapás, amelyről korábban szóltunk. A vágyott csókakői ház felújítása során Zoltán a kamra falát bontotta, villanyszerelőt keresett. Ez május 12-én volt. Megígérte, hogy segít az idősek otthonában, ahol felesége dolgozik.

Zoltán bő egy hónapja esett kómába

- Megkérték, helyettesítsen valakit, de késett. Nem vette fel a telefont. Tudtam, hogy nem ilyen, gondoltam, hogy valami baj van - emlékezett vissza Andrea.

Zoltán agytörzsi érelzáródást kapott, tíz napig az intenzíven kezelték, majd átkerült a neurológiára. Bezártság-szindrómának nevezik azt az állapotot, amelyben most van. Sérült a nagyagyat a gerincvelővel összekötő híd. Általánosan fél év ilyen helyzetekben, amire kiderül, hogy várható-e változás.

- Érzékeli a környezetet, de nem tud semmit se tenni. Hall és ért és lát bennünket, csak nem tud beszélni, mozogni, a szemével válaszol nekünk - mondta fia, Szabó Balázs, aki most végezte a hetedik osztályt Csókakőn.

Felesége, Andrea és fiuk, Balázs (lent) minden nap meglátogatja őt a székesfehérvári kórház neurológiai osztályán, hogy beszélhessenek hozzá, Andrea külön köszöni a nővérek és a kezelőorvosa segítségét Fotó: Rozsnyai Attila

Zoltán bekerülhet egy alcsútdobozi intézménybe, ahol éberkómás betegekkel is foglalkoznak.

Azonban ennek térítési díját Andrea nem tudja egyedül kifizetni. Csókakő vezetése, sőt még azt megelőzően Zoltán volt móri munkatársai is gyűjtésbe kezdtek. Összegyűlt annyi pénz, hogy, amennyiben lesz hely, bekerülhet. Azonban a kóma bármeddig eltarthat, szükséges tovább folytatniuk a gyűjtést.

Fűrész György polgármester, akinek Andrea külön köszöni az emberségét, bízik abban, hogy azokat az adományokat, amelyekben most a család bizodalma van, már arra használhatják fel, hogy Zoltán újratanuljon beszélni, újratanuljon járni.

Kérjük, keresse szerkesztőségünket vagy a csókakői polgármestert, Fűrész Györgyöt a 06-22/583-021-es számon vagy a [email protected] címen.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!