Hírek

2015.08.28. 12:40

Mindent tud majd rólunk az e-egészségügy

Székesfehérvár – Minden velünk történt egészségügyi esemény – baleset, gyógykezelés, labor eredmény – egy központi adatbázis részévé válik néhány éven belül.

S. Töttő Rita

Adatainkat kórházak, háziorvosok, sőt, akár gyógyszertárak is láthatják majd. A betegek kérdése jogos: vajon mindenkinek látnia kell ezeket? A jövő egészségügyi rendszerén dolgozik az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK): a tervek szerint két év alatt olyan központi adatbázist hoznak létre, amely tartalmazza a magyar betegek minden egészségügyi dokumentációját és előéletét. A terveket csütörtökön mutatta be Sas Tibor, a központ szakmai vezetője a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban. A közel 3 milliárd forintos beruházás informatikai háttere októberre elkészül, ám a jogszabályi környezet megteremtése még hátra van.

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház kartonozójában mindig sok a munka
Fotó: Koppán Viktor

A rendszer az államilag finanszírozott egészségügyi szolgáltatókat, mint a háziorvos, a gyógyszertár, a kórház, a járó-beteg rendelő, kapcsolja össze egymással.

- A cél az új rendszerrel egyrészt az, hogy azok az intézmények, amelyek rendelkeznek drága diagnosztikai eszközökkel: laborral, CT-vel, MR-rel, röntgennel, a rendelési idejük egy részét tegyék fel az internetre, hogy a jogosultak például a háziorvosok -, időpontot foglaljanak a betegnek az adott vizsgálatokra. A páciensnek így nem kell külön még ezzel is foglalkoznia - magyarázza a szakmai vezető, aki szerint a rendszer másik nagy előnye, hogy a betegekről keletkező információkat és dokumentációkat (felvételeket, laboreredményeket, zárójelentéseket) tárolja. Ezeket az adatokat, egészségügyi előéletet az ország bármely pontján dolgozó orvos láthatja - ha van hozzá jogosultsága.

A betegek szintén tudják majd ellenőrizni az adataikat, eredményeiket, jelentéseiket az ügyfélkapus kódjaik segítségével. Az új rendszer egyébiránt számos ponton különbözik a jelenlegi ügyfélkapus módszertől, tette hozzá Sas Tibor: a most látható adatokon túl minden kezeléssel, vizsgálattal kapcsolatos eredmény is megtalálható lesz, az elvégzett beavatkozásokkal, kezelésekkel egyetemben. A betegeknek azonban nem kell aggódniuk az adataik védelme miatt állítja a szakember:

- Az Európai Unió meghatározta, hogy a hasonló rendszereket a legmagasabb adatbiztonsági szinten kell kezelni, ezért egy központi ellenőrzési pontot iktattunk a rendszerbe, amelyen keresztülfut minden információ, mielőtt kiadják. Emellett minden betegnek joga és lehetősége van beállítani minden egyes adatának a láthatóságát . Egy digitális önrendelkezési modulnak köszönhetően teheti ezt meg, amely gyakorlatilag nem más, mint egy weblap, ahová a beteg beléphet az ügyfélkapus kódjaival. Itt az adatai, eredményei, dokumentációja kapcsán beállíthatja, hogy mely intézmény láthatja, illetve nem láthatja, sőt, személyeket is megjelölhet ugyanígy - magyarázza a szakmai vezető, aki bevallja: meglehetősen bonyolult rendszer ez, ám az adatvédelmi jogaink miatt rendkívül fontos.

Persze nem mindenki képes ezeket a beállításokat kezelni vetődik fel egy gyakorlati szempont. Ezen még dolgoznak a szakemberek - válaszol a feol.hu felvetésére Sas Tibor, aki szerint eddig két lehetséges utat vázoltak fel: vagy lehetőség lesz arra, hogy a beteg felhatalmazásával a háziorvos elvégezze ezeket a beállításokat, vagy a kormányablaknál teheti meg ugyanezt. Kritikus helyzetekben azonban, mint egy baleset miatti távoli kórházba kerülés, ezek a beállítások megváltoztathatók, sőt, sürgősségi esetekben az orvos egyébként is mindent lát.

- A nemi betegségekre és pszichiátriai kezelésekre vonatkozó adatok azonban, ahogy most is, alapból tiltva lesznek - hangsúlyozza a projektvezető.

A rendszerre 2,77 milliárd forintos összeg áll rendelkezésre, s várhatóan október végén készülnek el vele. Ám élesben csak akkor használható, ha megteremtődnek hozzá a jogszabályi feltételek.

A kiépülő rendszer az Állami Egészségügyi Ellátó Központ tulajdona lesz, amelynek ebben a pillanatban még nincs jogosultsága a TAJ-ok kezeléséhez, amely pedig alapvető ebben a rendszerben. A terv most az, hogy a tesztfolyamatok elindulása után 2017 közepén már minden intézménynek be kell kapcsolódnia a központi adatbázisba.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!