Hírek

2012.11.28. 18:19

Minél korábban jó megtanulni a helyes vásárlást

Egyelőre mintaként a Szent Imre Óvodában és Általános Iskolában mutatták be a gyerekeknek és pedagógusoknak az Okoskosár internetes fogyasztóvédelmi programot.



A Szent Imre Általános Iskola egyik másodikosa Ruffné Marosvölgyi Tímea fogyasztóvédelmi felügyelő segítségével navigál a portálon (Fotó: Koppán Viktor)

Játékosan, színesen, sok mesével, kvízzel, megoldandó rejtvénnyel látták el a webmesterek az Okoskosár felületet, a szentimrés másodikas gyerekek láthatóan kíváncsian, élvezettel kattintgattak az egérrel az ikonokra. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által kidolgozott internetes felületen akár az óvodások is eligazodhatnak  persze a rájuk szabott, játékos, interaktív formában  a fogyasztóvédelemben. Vagy legalábbis azokban a fontos kérdésekben, amelyek már  lévén a reklámok és a korosztályuknak készült termékek célzott fogyasztói  őket is érintheti fogyasztóvédelmi szempontból. Például: mitől lesz veszélyes egy játék? Hogyan vásárolhatok okosan csokit, zöldséget, tejet? Hogyan segíthetek anyunak/apunak egészséges és jó terméket választani? A programot hamarosan valamennyi magyar kisiskolás megismerheti, a végrehajtásért felelős területi fogyasztóvédelmi felügyelőségek munkatársai ugyanis igyekeznek minél több oktatási intézményhez eljutni. Ott már csak egy számítógépteremre van szükség, de egy óvodába akár gépeket is visznek a felügyelőség dolgozói, hogy az eligazodásban segítsenek a gyerekeknek.

- A nagyobbakat, például a negyedikeseket már máshogyan szólítja meg az Okoskosár - mesélte el Csákiné Gyuris Krisztina, a hatóság főigazgató-helyettese. Nekik az iskolában szerdán különleges matematikaórát szerveztek: adott összegből kellett bevásárolniuk az asztalon elhelyezett mindenféle jóból, de volt olyan feladat is, amelyben egy elképzelt buliban vendégelték meg barátaikat, minél gazdaságosabb pénzfelhasználással. Az iskola egyelőre egyetlen a jelentkező oktatási intézmények közül a megyében, de a program lebonyolítását szervezők remélik, hamarosan ugrásszerűen bővül az érdeklődők köre. A projekt egyelőre bejáratós, két hete fut, s a célzott korcsoporton túl a szülőknek is segít, például a veszélyes játékok listájával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!