Hírek

2017.06.26. 13:19

Mire figyeljünk használtautó-vásárlásnál?

Az ördög sosem alszik – és ez az állítás igaz a használt autók vásárlásakor is. Most – szakember segítségével – megmutatjuk, mire érdemes figyelni, ha úgy döntünk, nem újonnan vásárolunk személygépjárművet.

Szanyi-Nagy Judit

Mennyire biztonságosak a kereskedések? Megbízható az internet? Vagy egy jó ismerőstől érdemes leginkább használt autót venni? Számtalan kérdés és lehetőség van. Szalai Viktor, az egyik székesfehérvári kereskedő úgy tartja, általánosságban elmondható, hogy sok a rosszhiszemű eladó. Éppen ezért akár kereskedésben, akár magánszemélytől veszünk autót, legyünk óvatosak. Sajnos már az autó átíratásakor is érhetnek bennünket kellemetlen meglepetések, ha valamilyen elhallgatott terhelés van a járművön. Ha bármi gyanúsat észlelünk, például nem a forgalmiban szereplő tulajdonos árulja az autót, akkor álljunk tovább, vagy ragaszkodjunk ahhoz, hogy az eladóval együtt bemenjünk az okmányirodába leinformálni a járművet, a tulajdonost, vagy kérjünk ehhez meghatalmazást – tanácsolja a kereskedő.

Szalai Viktor azt tanácsolja: keresgéljünk kitartóan, reális elvárásokkal Fotó: Molnár Artúr

Mindemellett vannak kiemelt alkatrészek, berendezések, melyekre érdemes nagyobb figyelmet fordítanunk. Nyáron figyeljünk a klímaberendezés állapotára: ha az eladó azt mondja, hogy csak tölteni kell, töltessük fel vele azt. Az autót vásárlás előtt mindenképpen nézessük meg egy hozzáértő személlyel, vagy vigyük állapotfelmérésre. Ha az eladó ettől elzárkózik, akkor jobb továbbállni. Városi használatra lehetőleg kerüljük a diesel autókat, mert ezek fenntartása csak nagyobb futásteljesítmény esetén gazdaságos – részletezi a szakember, aki aztán a „népszerű” kilométeróra-átállításra is kitér: a magyar papíros autóknál szerencsére már egyre ritkább, hogy átállítják az órát, ugyanis 2011 óta minden átíráskor és a műszaki vizsgán regisztrálják a kilométerállást. Ezeket az adatokat bárki ingyenesen megnézheti az Autoszkóp nevű mobil alkalmazással, vagy meghatalmazással az okmányirodában is betekinthet ezekbe az adatokba – javasolja.

Az alapos átvizsgálás mindig jó döntés Fotó: unsplash.com

Természetesen használt autót külföldről is beszerezhetünk, viszont – a szakértő szerint – csak akkor érdemes meglépni ezt, ha olyan ritka típust keresünk, amiből itthon nagyon kevés van. Egyéb esetekben elmondható, hogy a jó állapotú autóknak kint is megkérik az árát. Éppen ezért célszerű itthon kitartóbban keresgélni, alkudozni – előbb-utóbb sikerrel fogunk járni. Fontos viszont, hogy ha megtaláltuk a megfelelő alkalmi vételt, akkor gyorsan kell döntenünk, mert ezeket hamar elviszik. De épp ilyen fontos az is, hogy reális igényeket támasszunk az adott gépkocsival kapcsolatban: vegyük figyelembe az árát, korát, futásteljesítményét. – Sok vásárlót látunk az autókereskedésünkben, akik gyakorlatilag újszerű állapotú autóra vágynak az újkori ár töredékéért, de ez sajnos nem lehetséges – emeli ki a szakember.

A használt autóknál tény, hogy időnként költenünk kell rá, vagy meg kell szerelnünk ezt-azt Fotó: unsplash.com

 

Ha már fél éve eredménytelenül keresünk autót, az általában azt jelenti, hogy túl nagyok az elvárásaink, vagy rossz helyen keresgélünk. Ha kicsit több pénzt kiadnunk egy megkímélt állapotú kocsiért, az később megtérül majd – mondja a szakember, majd kiemeli: csak akkor vásároljunk használt autót, ha elfogadjuk a tényt, hogy időnként költenünk kell rá, és eladáskor jó eséllyel veszíteni fogunk rajta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!