Hírek

2014.10.12. 16:05

Miskahuszár, az óriás ólomkatona

Pákozd – Letették az alapkövét minap Miskahuszár óriási szobrának, amely a település turisztikai látványossága lesz.

Tihanyi Tamás

A szobor megálmodói szerint nem emlékmű, hanem játékos, vidám alak lesz, a világ legnagyobb ólomkatonája, amit szeretnek majd a helybéliek és a vendégek. Mintája, a 12,5 méteres huszárszobor Rácalmáson van, még 2006-ban készítette Rohonczi István. Az elképzelés szerint a Katonai Emlékpark Pákozd-Nemzeti Emlékhelyről induló Miska-túra végállomását a pákozdi magaslaton alakítják ki, ott, ahol a források szerint annak idején Jellasics a térséget szemlélve a csatára készült. Felhúztak egy zászlót azon a helyen, ahová a hatalmas szobrot tervezik: annak avatása a tervek szerint jövőre, szeptember 29-én lesz.

Ünneplők: Vlaszák Mihály, a projekttámogató Metaloglobus tulajdonosa, Görög István, a KEMPP ügyvezetője, Molnár Krisztián megyei főjegyző és Fucsku Sándor tábornok, az ÖHP parancsnoka

Molnár Krisztián megyei főjegyző az mondta: Bizonyára sokan tudják, hogy a kevés magyar szó közt, amelyek gyökeret vertek a nyugati nyelvekben, a paprika vagy a kocsi mellett ott a huszár is. És, bár a huszár alapvetően lovas katona volt, bizony gyaloghuszár is létezett! Miska barátunk tehát teljesen autentikusnak tekinthető. Minden okunk megvan hát arra, hogy a huszárra, mint nemzeti múltunk, mint fegyveres erőink emblematikus alakjára, büszkék legyünk. Kevés lehetne tehát méltóbb Pákozdhoz, egyik legdicsőbb katonai győzelmünk helyszínéhez, mint ez a hatalmas figura.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!