Hírek

2015.12.01. 19:07

Mit bizonyít a hangfelvétel?

Székesfehérvár – Egy erdész fát lop, tetten érik, beismeri a lopást, főnökei azonnali hatállyal elbocsátják és megteszik a feljelentést. A rendőrség megkezdi a nyomozást. Ezek a tények, illetve feltételezések 2014. őszére datálhatók. Az ügy egyszerűnek tűnt, aztán történt valami...

Zsigó Ferenc

Miután tetten érték az erdészt, a vele mintegy nyolc éve együtt dolgozó fakitermelő átlapozta az elmúlt évek papírjait, és rájött, hogy őt bizony jócskán – mintegy 30 millióval – megrövidítették, és jelentős értékre elkövetett csalás gyanújával (ekkor már 2015. februárját írjuk) ismét születik egy feljelentés.

A rendőrség nyomoz, majd szeptember 4-én megszüntetik az eljárást, mert – mint kérdésünkre válaszolva Kiss Z. Edward szóvivő közölte – „a nyomozás adatai alapján nem volt megállapítható bűncselekmény elkövetése”.

A nyomozást felügyelő ügyészség azonban hosszas megfontolás után november 5-én „a nyomozás továbbfolytatását rendelte el, a nyomozati határidőt pedig 2015. december 8-ig meghosszabbította” – tájékoztatta szerkesztőségünket a Fejér Megyei Főügyészség szóvivője, Jászberényiné Király Teodóra.

Majoros Gábor vezérigazgató a Vadex Zrt. becsületes dolgozói érdekében emelt szót. Ha csalt, lopott valaki, annak bűnhődnie kell. Ő is kíváncsian várja az eljárás végét

Itt tart most az az ügy, amiről többször is írtunk már, s aminek főszereplői a folyamatban lévő eljárás befolyásolása miatt – vagy más okból – még nem szólaltak meg.

Korábban feltett kérdéseinkre a Vadex Zrt. – merthogy ennél a cégnél történt az eset – vezérigazgatója nemrégiben válaszolt. Majoros Gábor elmondta, hogy akkor tettek feljelentést, amikor a cégük által rendszeresen foglalkoztatott fakitermelő vállalkozó bejelentést tett, miszerint elszámolási vitába keveredett a Vadex egyik kerületvezető erdészével.

– A bejelentést követően belső ellenőri vizsgálatot rendeltem el. A belső vizsgálat a bejelentésben foglaltakat nem igazolta és nem támasztotta alá – fogalmazott a vezérigazgató, de ennek ellenére a feljelentés mellett döntöttek,  mivel a „kitermelt faanyag felvételezése, a készletre vételezés nem mindig volt naprakész”. Majoros Gábor azt is elmondta, hogy a belső vizsgálat során a jelenlévők egyetértésével készült egy hangfelvétel.

Ennek kapcsán azt is megkérdeztük, hogy átadták-e ezt a felvételt a rendőrségnek.

– Tájékoztattuk a nyomozókat ennek létéről – válaszolt az írásos kérdésre hetekkel ezelőtt Majoros Gábor, majd amikor a nyomozás folytatását elrendelte a közelmúltban az ügyészség, a vezérigazgató arról tájékoztatott, hogy a rendőrség kikérte tőlük a hanganyagot.

Hogy a felvétel mit bizonyít, mit sem, minden bizonnyal kiderül, mint ahogy az is, vádemelési javaslattal zárul-e egy hét múlva a többször meghosszabbított nyomozás.

Erdőfelügyelőktől, fakitermeléssel foglalkozó szakemberektől megtudtuk, hogy nagyon szigorú bizonylatolás kíséri a fakitermelést. A 2009-es erdőtörvény szigorúan szabályozza az erdőgazdálkodási folyamatot és annak dokumentálását. Az erdőtervező irodák tízévenként felmérik az erdőállományt, előírják a munkálatokat, s az adattárban átvezetik a változásokat. Bejelentőlapok, műveleti lapok, szerződések, teljesítés-igazolások. Ezeket kell egyeztetni, és kiderül, csalt-e, lopott-e valaki. Kíváncsian várjuk december 8-át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!