Hírek

2017.07.28. 09:55

Mit csinálnak a könyvtárosok nyáron?

RÁCKERESZTÚR Retro micsoda? Konzerv? Azt még csak-csak értené mindenki. De konverzió? Mit jelent vajon ez a kacifántos szakkifejezés: retrospektív konverzió? S miért szükséges mindez?

Gajdó Ágnes

A Vörösmarty Mihály Könyvtár munkatársai nyáron sem tétlenkednek. Bár a könyvtár zárva, ők folytatják a munkát, vagy az épület falain belül, vagy vidéken. Júliusban és augusztusban többek között Gyúrón, Besnyőn, Baracson és Ráckeresztúron dolgozzák föl a könyvtári állományt, hogy valamennyi kötet elérhető legyen a Vörösmarty Mihály Könyvtár elektronikus katalógusában. Az eljárás hivatalos neve retrospektív konverzió. Vati Éva, a Könyvtárellátási és módszertani csoport tagja mesél az eljárás lényegéről.

- A retrospektív konverzióval előbb-utóbb minden könyvtár szembetalálja magát. A Vörösmarty Mihály Könyvtár valamennyi, a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszerhez (KSZR) csatlakozott település könyvtári állományát feldolgozza. A tervek szerint ebben az évben befejezzük a munkát, és a szerződött önkormányzatok könyvtárainak állománya visszakereshetővé válik, idén már hetven könyvtárt látunk el a megyében. A folyamat lényege, hogy minden egyes könyvet kézbe veszünk, ellenőrizzük az adatait, megnézzük, szerepel-e az adott kiadás a könyvtár elektronikus katalógusában, s ha igen, vonalkód kerül a könyvbe, ami alapján rögzítjük a rendszerben. Ha nem szerepel, be kell vinnünk Fehérvárra, ahol a kollégák feldolgozzák, gépre viszik. A munka során kiderül az is, ha hibás a könyv raktári jelzete, ezt majd ki kell javítani.

Minden könyv adatait ellenőrzik, megnézik, szerepel-e az adott kiadás a könyvtár elektronikus katalógusában, s ha igen, vonalkód kerül a könyvbe, ennek alapján rögzítik a rendszerben: a folyamatot Vati Éva mesélte el nekünk

A ráckeresztúri könyvtárban július elején kezdődött a hatalmas munka. Öten érkeztek Székesfehérvárról, s hamarosan be is rendezkedtek a kicsiny épületben. A folyosón ketten, a könyvtári részben hárman ültek géphez, s hamarosan bizonyos időközönként csipogás jelezte: a vonalkód leolvasva, a kötet rögzítve a rendszerben.

A viszonylag kis alapterületen rengeteg könyv található, picit zsúfolt is a két helyiség. Az állomány becslések alapján négyezer kötetből áll, de ebből bőven kell selejtezni. Hogy miért?

- A beteg, gombás könyveket le kell venni a polcról, különben megfertőzhetik a többit is - mutatja Éva a barna pöttyös, foltos Mikszáth-regényt. - Fáj a szívem érte, hiszen a klasszikus magyar regényektől nehezen válik meg a könyvbarát, mégis szükség van a következetes apasztásra. Azokat a könyveket is leválogatjuk, amiket évtizedek óta nem vett a kezébe senki, s a tartalmuk is elavult. Az 1990-es adótörvényeknek például nincs helye a könyvtárban.

A több hetes munka során izgalmas pillanatok is akadnak. Minthogy minden könyv életre kel , lekerül a polcról, a lapok közül ki-kihullik egy-egy könyvjelzőnek használt tárgy: újságfecni, motoros bőrkesztyű használati útmutatója, újmisés pap ajándék kártyája, régi buszjegy, lottószelvény, képeslap, kártyanaptár, névjegy, csokipapír.

Némethné Bacsik Emese a vonalkód-leolvasóval, ami a következő képen közelebbről is látható

- Előfordult már olyan is, hogy szerelmes levelet, családi fényképet vagy - mint most - gyerekrajzot találtam - adja kezembe Éva a filctollal színezett kislányos-kutyás képet. - A legnagyobb élmény azonban, ha dedikált kötetre bukkanok. A pátkai könyvtárban Karinthy Ferenc-, itt, Ráckeresztúron pedig Vámos Miklós-dedikációt találtam. Sok olyan könyv is bekerül a könyvtárakba, amit kiváló tanulmányi eredményéért vagy közösségi munkájáért jutalomként kapott valaki, ezek is érdekesek.

Az egyik dobozban gyűlnek a "problémás" könyvek. Köztük jó néhány szép, új kiadású ifjúsági regény. Ezekkel vajon mi lehet a baj?

- Semmi baj nincs velük, nagyszerű, hogy a ráckeresztúri könyvtárban ennyi új könyv található. A problémát az okozza, hogy az adott kiadás nem szerepel az ellátó könyvtár elektronikus katalógusában. Mint már említettem, ezeket a köteteket Fehérváron tudjuk feldolgozni, gépre vinni.

A Vati Éva vezette csapat szorgosan, jó kedvűen tevékenykedik. A kézikönyvekkel, a verseskötetekkel, az ifjúsági irodalommal, a romantikus és bűnügyi regényekkel már végeztek, a szépirodalmi és szakirodalmi rész feldolgozása is folyamatban. Hamarosan a teljes állomány elérhető lesz a katalógusban. A következő lépés az elektronikus kölcsönzés lesz majd, de az még a jövő zenéje.

Mindenesetre ha valaki arra kíváncsi, vajon megtalálható-e a ráckeresztúri könyvtárban az Utas és holdvilág vagy a Lufi és a nyolcpecsétes titok valamelyik kiadása, elegendő, ha felkeresi a www.vmk.hu honlapot, és az online katalógus gombra kattint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!