Hírek

2016.09.16. 14:43

Mit jelentenek a rejtélyes számok a műanyag dobozokon? A fehérvári vegyész anyuka elárulja s azt is, miben melegíthetünk ételt

Székesfehérvár – Műanyagok közt éljük az életünket. De vajon tudjuk, melyik mire alkalmas? Melegíthetünk benne ételt? Tehetünk bele vizet? Ebben segít Gondor Orsolya Kinga, vegyész.

S. Töttő Rita

Kevés az olyan otthon manapság, ahol ne árasztaná el minimum a konyhát a sok különböző méretű, formájú és minőségű műanyag doboz. Az alját azonban kevesen nézik, pedig olyan apró betűkkel, hogy azt alig láthatja az ember lánya, fia, számok jeleznek valamit. De mit? Például azt, hogy érdemes, lehet-e mikrohullámú sütőben ételt melegíteni benne – árulja el a vegyész Gondor Orsolya Kinga, aki tudja, érti, mi zajlik az apró szénláncok és kötések között, amikor különböző hatások érik. Kisfiának nem melegít műanyagban ételt, bár ez inkább anyai óvatosság, mint szakmai bizalmatlanság, mondja. Kinga most elárulja, mit mutatnak a számok:

Az 1-es a pet palackokat jelöli. A polietilén-tereftalát az egyik legelterjedtebb műanyag. Ha palackozott vizet veszünk, ebben vásároljuk meg. Előnye, hogy könnyen hőformázható, mert 70  Celsius fokon elveszti a merevségét. Nem tartalmaz lágyító szert, így élelmiszer-csomagolásra alkalmas, és nem tesznek bele gyártáskor más káros anyagot sem, így az nem is tud kioldódni belőle. Ennek ellenére forró italt ne tegyünk bele, ne mikrózzuk, mert könnyen deformálódik, mondja Kinga s hozzáteszi:  ne használjuk túl sokszor kulacsként sem, mert nem tudjuk megfelelően fertőtleníteni.

– Pont a fertőtlenítési lehetőség hiánya miatt az újrahasznosítás során szőnyegeket szoktak belőle készíteni, pet palackot. újra nem.

Gondor Orsolya Kinga vegyész - odafigyel, miben melegíti az ételt kisfiának. Fotó: Molnár Artúr

Ha 2-es jelölés található a doboz alján, az azt jelenti, hogy nagy sűrűségű polietilénből készült. – Ez azt jelenti, hogy masszív a műanyag, elég kemény. A mikrohullámok hatására pedig nem maga a polimer, azaz a műanyag részecske degradálódik, vagyis töredezik le, ezért nevezhetjük biztonságosnak a benne való melegítést – mondja a szakember. Vagyis nem kerül az ételbe a műanyagból melegítés során. Ebbe sem kerül  lágyító szer, így nem tud kiolvadni sem belőle. Bár konyhai ételes edényt ritkán készítenek belőle, mert 120-130 fokon olvad, ezért inkább tejes, samponos flakont gyártanak belőle.

A 3-as a PVC, nem lesz belőle konyhai edény, így most nem is vesézzük ki.

A 4-es típusú műanyag kis sűrűségű polietilén: ez azt jelenti, hogy rugalmas, hajlékony a műanyag, vagyis relatív nehéz belőle masszív falú edényt létrehozni, inkább fóliák előállítására használható, mert 105 fokon már olvad.

Az 5-ös a  polipropilén, amely kellőképpen alakítható, a gyártás során rugalmas vagy rugalmatlan műanyag is készülhet belőle. Emiatt sok edény alapanyaga,   de Kinga szerint sajnos könnyen töredezik. Vagyis akár a nap fényének a hatására is degradálódhat. Emiatt például kormot adnak hozzá, ami elnyeli az UV-t. Az olvadáspontja 160 fok és ebben sincs lágyító szer.

A 6-os a polisztirol. – Ha ételt rendelünk és egy helyes habos fehér dobozban érkezik, ami nagyon jó hőtartó tulajdonságú, ne abban melegítsük meg utána – hangsúlyozza a szakember. Ez ugyanis egy hőre lágyuló műanyag, vagyis ha túlforraljuk a mikróban a benne lévő ételt, megolvadhat az edény is.

Ma már léteznek 7-es számú, úgynevezett keverék műanyagok is, melyek a többi felhasznált műanyagokból állnak össze. - Azért lehet egy műanyagon 7-es, mert mondjuk a füle rugalmas műanyag, a belső része rugalmatlan, vagyis lehet, hogy 2-es és 5-ös típusú műanyagot együtt hasznának benne - magyarázza a szakember.Végül hozzáteszi:

– Figyeljünk tehát a műanyagon lévő jelekre, és csak akkor melegítsünk benne, ha meggyőződtünk arról, hogy biztonságos!

Mik azok a lágyító szerek, ftalátok?

A lágyító szerek a PVC alapú műanyag eszközökben találhatóak meg, mert a PVC-t a ftalátok rugalmassá teszik - hangsúlyozza a vegyész. A ftalátok egy nagy vegyület csoport. Az Európai Unióban a reprodukcióra ható és a gyermekek fejlődését károsító  ftalátokat már kivonták a forgalomból, de érdemes a gyerekek rágókáját is ellenőrizni, hogy van-e a csomagoláson CE jelzés. Ha van akkor megbízható a gyártmány.

Vannak könnyebben és vannak nehezebben lebomló ftalátok is.

A nehezen lebomló ftalátok a legelterjedtebb szennyező anyagok, gyakorlatilag minden ember vérében, a hazai élővizekben és a házi porban is kimutathatunk ftalátszennyezést. De ezek a nehezen lebomló ftalátok nem okoznak egészségügyi problémát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!