Hírek

2016.06.28. 19:25

Mit rejt az időkapszula?

Székesfehérvár – A Szent István-székesegyház felújításánál különleges leletre bukkantak: a bazilika északi tornyát koronázó keresztben megtalálták azt az időkapszulát, amelyben a székesegyház 19. századi felújításának kordokumentumait helyezték el. Az időkapszulában talált tárgyakat és iratokat kedden mutatták be a sajtó munkatársainak a püspöki palotában. Azt is bejelentették, hogy az 1807-ből, 1868-ból, valamint 1894-ből származó dokumentumokat digitalizálták, a kéziratokon állagmegóvási munkálatokat végeztek. Ezek után pedig a jelenlegi felújításra emlékező irattal együtt, az eredeti formában helyezik vissza a keresztbe. A Pro Memoria című dokumentumot a sajtó képviselői előtt látta el kézjegyével Spányi Antal megyés püspök és Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

Gábor Gina

Amikor 2014 nyarán a püspöki székesegyház északi homlokzatának főpárkányáról leomlott egy jókora szakasz, kiderült, hogy nagy a baj: elengedhetetlenné vált az épület teljes felújítása - idézte fel a az előzményeket Spányi Antal megyés püspök. A kormány és az önkormányzat is jelentős támogatást nyújtott a munkálatok elvégzéséhez, ezen túl pedig cégek, magánszemélyek, művészek, sportolók adakoztak, hogy a bazilika megújulhasson.

Fokozatosan haladtak a munkálatokkal, amelyek most már a bazilika belső restaurálásával folytatódnak. Áprilisban, amikor aranyozni vitték a bazilika északi tornyát koronázó keresztet, annak üregében találtak egy korrodálódott fémhengert, amely üveg időkapszulát rejtett.

Minden rosszban van valami jó is - hangsúlyozta Cser-Palkovics András, hiszen aggodalomra adott okot a szépséges műemlék épület állapotának romlása. Ám a felújításnak köszönhető, hogy megtalálták az üzenetet a múltból, és ennek kapcsán most lehetőség nyílik arra, hogy mi is üzenjünk a jövőnek.

A székesegyház középkori eredetű templom, ami a mai barokk formáját az 1770-es évekre nyerte el. Kiderült: az időkapszulla a bazilika 19. századi felújításával kapcsolatos iratokat rejti, 1807-ből, 1868-ból és 1894-ből - hallottuk Mózessy Gergelytől, az egyházmegyei gyűjtemény igazgatójától. Azt tudták, hogy szokás volt efféle dokumentumokat hátrahagyni, de nem számoltak vele: felfedezése óriási örömet jelentett. Az emlékiratok mindhárom évből tartalmazzák az egyházmegyei papság, valamint a város tisztségviselőinek névsorát. Az 1868-as dokumentumok ezen túl bemutatják a megyei tisztségviselőket, a város közgyűlési határozatát, az elnöki engedélyt a munkálatokról, valamint a templom történetéről szóló publikációkat. 1894-ben a művezető kezeírására bukkantak: neki volt fontos, hogy megörökítse a munkatársai nevét, az egyházi elöljárókkal és világi hatalmaságokkal együtt. Ahogy az szokás, fémpénzt, bankjegyet is elhelyeztek 1868-ban és 1894-ben is a kapszulában.

A múlt dokumentumait most restaurálva visszateszik az időkapszulába, és kiegészítik a 2016-os Pro Memoria dokumentummal. Feltüntetik a rekonstrukcióban résztvevők nevét, az egyházmegye papságának, tisztviselőinek listáját, az ország állami vezetőinek névsorát. Szerepelnek a fehérvári önkormányzat tisztviselői, a megyei közgyűlés tagjai, a megyei kormányhivatal és a járási hivatal vezetői. Ezeken túl ma használatos pénzérméket is tesznek a kapszulába.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!