Hírek

2017.08.21. 20:44

"Mit vállal ma Európa az identitása megőrzéséért?"

Az alcsúti kastélykert megmaradt és felújított kápolnájában tartja a község hagyományosan a Szent István-napi megemlékezést - szentmisével.

Zsohár Melinda

Több éve Varga Imre plébános és címzetes esperes celebrálja a misét, aki egyébként még hét faluban szolgálja az Urat és a híveket. Rendszeresen részt vesznek az ünnepségen a rendszerváltás óta a hajdani József főhercegi leszármazottak, idén Kinga főherceg asszony érkezését várták. Sajnos nem tudott megjelenni, ám itt volt Kovács András, a szintén alcsúti (göböljárás-pusztai) Kovács Imre népi írónk unokája, a Kovács Imre Társaság elnöke.

Varga Imre atya: Imádság, hit és önvizsgálat Fotó: Zsohár Melinda

Tóth Erika polgármester köszöntötte a megjelenteket, s ajánlotta figyelmükbe a képzőművészeti kiállítás helyi amatőr alkotóit. Hompó Katalin és Tóth Csaba képei, valamint a művészeti táboros gyerekek munkái szegélyezték a falakat. A kápolna, szakrális hely múltja okán, kulturális és közösségi feladatot tölt be a jelenben. A Szent István-napra felállított oltáron a nemzetiszín szalaggal átkötött kenyér is helyet kapott.

Varga Imre a kősziklára épített ház példázatát idézte a Szentírásból, majd hangsúlyozta, Szent István példája minden korszakban új és új értelmet nyer. Vajkból Istvánná keresztelkedett első királyunknak teremtő erőt adó, mély hite volt. Kősziklára építette országát és nemzetét, a pápától kérvén a koronát, függetlenségét demonstrálandó. Ezer év alatt krízisek és sikerek jelzik a testvértelen ország küzdelmeit, István idején is harcok, fegyveres küzdelmek zajlottak, s még hányszor az évszázadok során!

És Európa ma milyen állapotban felel a kor új kihívásaira? - tett fel a kérdést a plébános. Annak idején a törökök ellen védőbástyaként küzdő magyarság kisebb-nagyobb európai árulásokkal szembesült. Míg a vérét adta a kereszténység és az európai identitás megvédéséért, addig nem ritkán a nyugatiak fegyvereket adtak el az ellenségnek. A mai Európa bizonytalan és ellentmondásos reakciói sem azt a jövőt szolgálják, amelyért Szent István és népe annyi áldozatot hozott. A kereszténység, az európaiság megőrzése ma is veszélyben forog, Isten segítségéért nemhiába fohászkodunk. A nehézségek legyőzésében az imádság, az önvizsgálat és teremtő hit segít mindannyiunkat - ez is az ünnep üzenete, hangsúlyozta a sorsfordító kérdésekre érzékenyen reagáló Varga Imre atya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!