Hírek

2017.07.05. 15:34

Hét projektre 70 milliárd forint érkezik Fehérvárra

Mintegy 68 milliárd forint, az élet számos területét felölelő fejlesztés valósul meg néhány év alatt a megyeszékhelyen a kormány Modern Városok Programjának köszönhetően. A program állásáról szerdán tartottak tájékoztatót.

B. Kiss László

A Modern Városok Program keretében komplex, az élet számos területét felölelő fejlesztés valósul meg Székesfehérváron. Olyan fejlesztések, amelyek évtizedekre meghatározzák a megyeszékhely fejlődését és hozzájárulhatnak ahhoz, hogy Fehérvár esetleg sikerrel pályázzon az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésére – mondta el többek közt a szerdai sajtótájékoztatón Vargha Tamás országgyűlési képviselő, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese.

A Modern Városok Program célja, hogy kiegyenlítse azokat a különbségeket, amelyek a vidék és főváros között fennállnak. Ezen, a 23 megyei jogú város részére dedikált program fejlesztési terveit nem föntről határozták meg, a városok maguk határozták meg, hogy milyen válaszokat adni a gazdaságfejlesztés kihívásaira – tűnt ki a tájékoztatón a Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese által elmondottakból. A 23 megyei jogú város 2022-ig a program révén összesen 3400-3500 milliárd forintnyi támogatásba részesül, mely csak részben származik uniós forrásból. A program keretébe 2016-ban 52 milliárd forintot folyósítottak, idén minimium 152 milliárdot fognak. Az évente növekvő összeg 2019-ben eléri az 1000 milliárdot – mondta el a miniszterhelyettes.

Vargha Tamás, Cser-Palkovics András és Csepreghy Nándor tartotta a tájékoztatót

Fehérvárra a program keretében több mint 68 milliárd forint támogatás érkezik. Az ebből tervezett fejlesztések 2020-2022-ig valósulnak meg, amibe belejátszik, hogy olyan kivételes lehetőséget kapott a város, mint még soha, és nem voltak kész tervek – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Cser-Palkovics András polgármester.

Az eltervezett Fehérvári fejlesztések az életminőség javítását szolgálják. S azáltal, hogy hozzájárulnak a kvalifikált munkaerő helybentartásához, idevonzásához  a gazdaságfejlesztést is szolgálják. A polgármester ezután részletesen is ismertette azt a hét projektet, ami a Modern Városok Program keretében Fehérváron megvalósul. (Ezekről korábban több ízben is írtunk már.) Elmondta többek között, hogy a kórház belgyógyászati és onkológia tömbjének engedélyes terve várhatóan a jövő hónapban elkészül. A Zöld Város-Fehérvár Tüdeje projekt keretében 1 milliárdért már megvásárolták az Alsóvárosi rétet. A Modern Város Program keretében mintegy 2,5 milliárd jut a Velencei-tóra és környékére.

– A fejlesztési  tervek közül eddig talán a Budai úton építendő multifunkcionális rendezvény-  és sportcsarnok kapott a legnagyobb nyilvánosságot. Rendelkezésre áll hozzá a terület, a jogerős építési engedély megvan, és már a kiviteli tervek készülnek – mondta el a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!