Hírek

2017.04.23. 16:05

Idén nem lesz elbocsátás a móri Dräxlmaier gyárban

Mór - Háromszázhúszan dolgoznak a Dräxlmaier helyi üzemében, amelynek bezárását tervezik. Erről kérdeztük az ügyvezetőt.

B. Kiss László

Csütörtökön adtuk hírül a gyár dolgozóitól szerzett információk alapján, hogy április 18-án, kedden munkásgyűlésen jelentették be, hogy móri üzemének bezárását tervezi a Dräxlmaier.

Az intézkedéssel kapcsolatban megkerestük Szabó Zsolt ügyvezetőt is, aki az alábbi tájékoztatást adta.

- Mi indokolja az üzem bezárását? - tudakoltuk.

- A fő ok, hogy a jelenleg gyártott termékeink meghatározó része 2018 elején kifut. A döntést megelőzően az ügyvezetés átfogó analízist indított, melynek keretén belül mérlegelte a lehetőségeket. A vevőkkel történt egyeztetések alapján, sajnos, nem találtunk olyan megoldást, ami további alternatívát jelentett volna a telephely jövőjét illetően - hangzott a válasz.

- Hány dolgozót érint a tervezett bezárás?

- Jelenleg 320 fő az aktív létszámunk.

A Dräxlmaier móri üzeme. Nem találtak olyan megoldást, ami alternatívát jelenthetne - mondja az ügyvezető Fotó: Hrubos Zsolt

- Mikor kerül sor várhatóan az üzem bezárására? Mikor szűnnek meg a munkahelyek?

- Az idén nem várható létszámcsökkentés. A fő termékünk kifutása 2018 első felére tehető, amely meghatározza majd a leépítés pontos ütemét is. Az elbocsátásokat természetesen a hatályos törvényi és egyéb szabályozások alapján hajtjuk végre - válaszolta a DEH Dräxlmaier Hungária Kft. ügyvezetője.

Szabó Zsolt lapunknak elmondta azt is, hogy a móri ügyvezetés számára most az a legfontosabb feladat, hogy a lehetőségekhez mérten csökkentse a dolgozók jövőjével kapcsolatos kockázatokat, melynek érdekében már meg is kezdték az egyeztetéseket az érdekképviseletekkel. A Dräxlmaier vállalatcsoport csak a móri gyártóüzemét zárja be. Az érdi fejlesztőirodájuk tovább folytatja tevékenységét. Ott egyébként éppen egy esetleges bővítés lehetőségeit vizsgálják - tudtuk meg az ügyvezetőtől.

Az autóipari beszállítással foglalkozó Dräxlmaier csoport összesen 55 ezer dolgozót foglalkoztat világszerte, több mint 60 telephelyen. A móri üzem 2010 óta tagja a csoportnak.

Magyarországon luxus kategóriájú autók kábelkötegeit gyártják - olvasható a cégcsoport honlapján.

Nem a Dräxlmaier az egyetlen, amely móri üzemének bezárását terveti.

Húsvét előtt adtuk hírül, hogy az amerikai tulajdonú Lear is fontolóra vette, hogy a kisvárosban található gyárában beszünteti a termelést. Utóbbi helyen több mint 800-an dolgoznak, nagy többségük varrónő, akik prémium márkájú autókhoz készítenek bőr üléshuzatokat.

A Lear a móri üzem tervezett bezárását egyébként azzal indokolta, hogy máshol alacsonyabb bérköltség mellett folytatható a termelés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!